Glesbygd med förhinder

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Infrastrukturministern varnar för att överinvestera – i varje fall i vägar och järnvägar i glesbygd där väljarna är få.

Samhällsekonomisk lönsamhet är en självklar bedömningspunkt inför investeringar i infrastruktur. Däremot bortses ofta från vad det kostar att inte bygga ny kapacitet. Det var ett av infrastrukturminister Anna Johansson budskap när hon talade på Stora Infradagen i Stockholm.

Och hon borde onekligen veta vad hon talar om. Regering efter regering har valt att prioritera ner underhållet av såväl väg- som vägnät, vilket lett till stora störningar för både person- och godstransporter och därmed också bidragit till dämpad tillväxt och försämrad konkurrenskraft för såväl företag som hela landsdelar.

Insikten är välkommen, lösningen mer tveksam. Anna Johansson tycks fortfarande anse att lösningen på den gordiska knuten uttalas höghastighetståg. Att tågförbindelserna måste förbättras är ställt utom allt tvivel. Inga fakta har dock hittills presenterats som tyder på att höghastighetsbanan är det bästa alternativet.

Löften om kortare restid lockar, men med tanke på att stationerna lär placeras i städernas utkanter tillkommer lokala resor, som mycket väl kan göra att tidsvinsten från själva tågresan äts upp.

Den lokala medfinansiering som utlovas är fullt möjlig, men lika aktuell även med alternativa lösningar.

Infrastrukturministern motiverar gärna den gigantiska investeringen med uppsvinget i Öresundsregionen tack vare den fasta förbindelsen. Att den ersatte betydligt mer komplicerad båttrafik ”glöms” dock gärna bort.

I argumentationen jämförs vanligtvis situationen efter en färdigställd höghastighetsbana med dagens eftersatta järnvägstrafik, vilket är helt ointressant. En rättvisare bild ges vid en jämförelse med läget om samma investeringsnivå läggs på alternativa åtgärder.

Kostnaden för höghastighetsbanan är också synnerligen osäker även om Anna Johansson anger 230 miljarder kronor som trolig slutkostnad – något oklart dock vad som ingår.

Oavsett var slutsumman landar lär dock konsekvenserna för infrastrukturen vid sidan av den tänkta höghastighetsbanan bli påtagliga. Bland annat hörs skarpa protester från Småland där varken Tjustbanan eller Stångådalsbanan finns med i Trafikverkets bruttoinvesteringsplan fram till år 2029 – trots att de är i så dåligt skick att nedsatt hastighet aviserats på vissa delar.

Trots löften om bredbandsstöd är det mycket som pekar på att Anna Johansson och regeringen inte placerar glesbygdens fortlevnad speciellt högt på agendan. Tydligast är det genom den glesbygdsskatt som förklätts till kilometerskatt eller vägslitageavgift. Den njugga inställningen till glesbygd var även märkbar på Stora Infradagen. För ett liv i glesbygd är fungerande vägar en förutsättning. För Anna Johansson verkar det dock räcka om fordon över huvud taget kan ta sig fram på vägen. Infrastrukturministern varnar för att överinvestera – i varje fall i vägar och järnvägar i glesbygd där väljarna är få. Det krävs många bäckar små för att vaska fram 230 miljarder kronor till en höghastighetsbana.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Starkare än någonsin efter 40 år

I 40 år har brittiska JCB tillverkat sina teleskoplastare. Förra året kunde företaget fira tillkomsten av den 200 000:e teleskoplastaren och fler ska det bli. För närvarande produceras drygt 30 modeller i mer än 1 000 konfigurationer i Rocesterfabriken.

Direktkontakten
Utbildningskvalitet kräver riktiga praktikplatser

Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg om tänkbara lösningar på den maskinförarbrist som finns i Sverige i dag.

Ökad kapacitet i bantad teleskoplastare

Senaste tillskottet i JCB:s teleskoplastare i Hiviz-serien är 540-18 som trots att den, enligt tillverkaren, är 20 procent mindre än föregångaren 540-17 är mer produktiv och har högre lyftkapacitet.

5

Tesla satsar på tyngre bilar

Nu tar Tesla upp kampen mot jättarna inom lastbilar och pickuper. Tidigt på fredagsmorgonen visades deras nya tillskott, ellastbilen Tesla semi, upp.

Arbete på spår ger Berco ett lyft

Peab får förlängt underhållskontrakt

Nyhetsbrev

Sweroad till salu

Sweroad är till salu. Efter att ha tillhandahållit infrastrukturinriktade konsulttjänster i utvecklingsländer i bortåt 35 år har nu försäljningen av det statsägda företaget påbörjats.

Arkiv

Scantruck satsar högt

Manitous teleskoplastare säljer som aldrig förr, intresset ökar för Mustangs kompaktlastare och nu satsas allt hårdare även på plattformssidan

Vägen till framgång går via flaket

När Scania vill stärka sin position i Indien är en av nyckelkomponenterna ett nyutvecklat, lätt och lokaltillverkat flak som gör det möjligt att lasta mer än med företagets tidigare alternativ.

Kompakt teleskoplastare med stödben

Timrå kommun fick städa upp

Reportage
Skärgårdshjärtat bultar för entreprenad

Vrångö Transport domineras av renhållning, firmans vd föredrar dock entreprenad – det finns gott om grävjobb ute på ön och det går lika bra att leda företaget från grävmaskinshytten. "Det passar mig bra att köra maskin."

Peab bygger ny etapp av E20

Peab ska bygga en motorväg mellan Alingsås och Vårgårda för en knapp halvmiljard, dagens sträckning görs om till lokalväg.

Rekordförsäljning av begagnade dieselbilar

Under tredje kvartalet såldes det fler begagnade dieselbilar i Sverige än någonsin tidigare, det visar Bilprisers sammanställning för kvartalet.

Återvunnen kantsten i miljöanpassad asfalt

I danska Kolding har lagren av begagnad kantsten nått allt mer besvärande höjder. Därför har kommunen tillsammans med NCC använt de överblivna kantstenarna som beståndsdel i den asfalt som använts vid beläggningsarbeten i Christiansfeld, en tätort med på Unescos lista över världsarv.

Caterpillar utlovar smarta grävare

Caterpillar lanserar en ny generation grävmaskiner som redan från fabrik ska vara försedda med alla nödvändiga sensorer och, som standard, är försedda med en rad integrerade tekniska system.

Nya filter byts mer sällan

Upp till 15 procent minskade underhållskostnader utlovas i den nya generationen grävmaskiner, Caterpillar har tagit sig an problemet bland annat genom att minska antalet filterbyten.

Säkerhetsbubbla runt maskinen

Caterpillars nya grävargeneration ska vara säkrare än äldre modeller, ett nytt e-fencesystem ska till exempel minska risken för att riva ner ledningar, gräva för djupt eller kanske råka svänga in i chefens bil.

Caterpillar renodlar

Caterpillar vill förenkla verksamheten och drar därför ner på bland annat antalet plattformar, hytter och luftfilter.

Nytt försök att bryta i Kammarberget

Swerock vill bryta 150 000 ton per år ur Kammarberget i Kungsbacka.

Allt färre stulna maskiner återfinns

Eget kontor ska stärka Engcon i Nordamerika

Trafikverket svarar på mut-kritik

Nyckelfri start

Cats nya grävmaskiner startas utan nyckel, istället används kod eller app kopplad till förarens egen profil. Maskinägaren kan dessutom göra maskinen omöjlig att starta på distans.

Jätteinvestering i väst

Ny regionchef för Cramo

Ledare: Hjälp till självhjälp

Ny vd för Certex

Snabbare körning med mer last

Strukton rail i utbildningssamarbete

Namnbyte för Hitachi-företag

Danmark lägger världens längsta likströmskabel

Betongproduktion på högvarv

Stark utveckling i Norrköpings hamn

Ny vd på transportföretaget Kiitomsimeon

Milslång kulvert grävs

Se alla Företagens egna nyheter

Certex Svenska medlem i LEEA

Så enkelt kommer du igång med SmartDok

Nytt samarbetsavtal mellan Constructor Sverige AB och TRILOGIQ Sweden AB

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Välkommen att besöka oss på Elmia Subcontractor!

Upptäck faran i tid med nytt Radarsystem från Brigade

Sandviks intelligenta truckar automatiserar transporter med AutoMine®

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hela lösningen för anläggningsindustri!

CB Partner har gått från noll till 100 miljoner i omsättning och från noll till 250 anställda

LINAK på Agritechnica

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Etapp 2: MOVO installation fördubblar lagerutrymmet för JULA

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Träffa Eigenbrodt på Elmia Subcontractor

Kylvätskan till ALLA bilar

Saltängens anläggningsindustri går som tåget

Vill du också få helikopterperspektiv?

Se produktionsergonomi på Elmia Subcontractor 2017

TR Electronic och Cognex bjuder in till kostnadsfritt seminarium

Fler servicebilar

Toyota valde TRICO för sitt Optifit sortiment

Stort byggprojekt = Saltängen

Constructor ställer ut på Nordens ledande mässa för logistik och transport.

Torkarbladstillverkaren TRICO firar 100 år!

Sänd till en kollega

0.131