23948sdkhjf

Sandspridaren kliver fram ett steg

En frontmonterad sandspridare har tagits emot mycket väl av Magnus Eriksson på Anundsjö Bygg som framför allt betonar att halkbekämpningen därmed blir betydligt säkrare vid underkylt regn.


Senare års milda vintrar med regn på frusna vägar har försvårat halkbekämpningen som blivit mer riskfylld i takt med temperaturförändringarna. Med traditionella metoder består ett snöröjningsfordon av en plog fram och en spridare av sand eller lake baktill. Magnus Eriksson på Anundsjö Bygg har dock testat en helt annan lösning under några år och är så här långt synnerligen nöjd med det något ovanliga konceptet att placera sandspridaren framtill på fordonet.

– Att kunna sanda framför styr- och drivhjul har gjort halkbekämpningen mycket säkrare vid underkylt regn som ger en extrem halka där inte ens kedjor räcker till alla gånger, säger Magnus Eriksson.

Sandspridaren har tagits fram av Exero och är egentligen inte tänkt att ersätta de konventionella sandspridare som bland annat rymmer betydligt mer sand. I stället handlar det huvudsakligen om ett komplement som kan användas för att sanda framför lastbilen vid exempelvis kurvor och branta backar.

Sandspridaren monteras på plogbilens befintliga plogfäste och kopplas in på samma hydraulik som används då plogen sitter monterad. Därmed ska montering, enligt leverantören, kunna ske på de flesta plogbilar utan ombyggnad.

Påfyllningen av sand görs, enligt leverantören, enklast med hjälp av hjullastare vid sanddepån.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078