Starkt Skanska ser ljus framtid

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

– Vårt resultat ökade väsentligt 2016 och vi har en stark finansiell ställning. Vår orderstock nådde i slutet av året en nivå som är den högsta i Skanskas historia, 196,3 miljarder kronor, konstaterar Skanskas vd och koncernchef Johan Karlström i samband med att företaget redovisade resultatet för 2016.Med ett rörelseresultat som förbättrades från 6,5 miljarder kronor till 8,2 miljarder kronor och intäkter på nästan samma nivå som året innan – drygt 150 miljarder kronor – kan Johan Karlström se tillbaka på 2016 med viss belåtenhet. Han konstaterar dock att det finns goda möjligheter att förbättra resultatet ytterligare eftersom det fortfarande finns enheter som inte presterar enligt sin fulla potential.

– Under 2016 levererade vi en väsentlig resultattillväxt och ökade investeringarna i vår projektutvecklingsverksamhet samtidigt som vi behöll en stabil finansiell ställning. Avkastningsmålen för koncernen och projektutvecklingsverksamheten uppnåddes med råge, medan rörelsemarginalen i byggverksamheten inte nådde upp till det uppsatta målet. Vi har en stark finansiell ställning, men vi kan inte vara helt nöjda.

Våra marknadsförhållanden är överlag bra och förbättras, vilket stödjer vår verksamhet. Med vårt starka resultat och vår ökade aktivitet inom projektutvecklingsverksamheten ser vi fram emot de kommande åren, säger Johan Karlström.

Enligt Johan Karlström levererade byggverksamhetens största enheter mätt i intäkter, Sverige och USA Building, båda ett starkt resultat under 2016. En hastig marknadsnedgång i Polen ledde till en anpassning av organisationen i det tredje kvartalet samt till lägre rörelsemarginal i vissa projekt under året. I USA Civil påverkades resultatet negativt av lägre intäkter, ökade omkostnader och förlängda diskussioner med kunder angående designförändringar.

Om 2016 blev ett hyggligt bra år ser företagsledningen inte mindre positivt på framtiden där förväntningarna på framför allt Sverige och USA är mycket stora, trots hård konkurrens om uppdragen. I USA kan det till och med bli lite guldkant för byggföretagen i och med den nye presidentens planer på en kraftigt utbyggd infrastruktur. Inom anläggningsbyggandet förväntas god marknadsutveckling även i länder som Norge och Storbritannien medan däremot dröjsmål med EU-pengar gör att utvecklingen i Polen och Tjeckien blir mer tveksam.

På den negativa sidan finns förstås Brexit som åtminstone minskar förväntningarna på marknaden för kommersiella byggnader.

Få företag har som Skanska hittat former och organisation för så kallade OPS-projekt, där offentlig verksamhet och näringsliv samordnar sina resurser för att genomföra angelägna – oftast stora – projekt.

Även om projekten oftast beskrivs som win-winprojekt för de berörda är de svenska politikerna synnerligen njugga till den typen av samarbete.

Betydligt mer populära är de i andra länder, framför allt ser Skanskas ledning en stor potential i USA.

Företaget har dock varit lyckosamt även i Storbritannien där man exempelvis i slutet av året avtalade om försäljning av sin andel i motorvägsprojektet M25 i London för cirka 2,9 miljarder kronor. Nyligen såldes också företagets intressen i det polska motorvägsprojektet A1 för cirka 1,4 miljarder kronor. Strategin är att även i fortsättningen medverka i OPS-projekt med de största förväntningarna riktade mot USA.

Helt klart är det en optimistisk Johan Karlström som riktar blickarna mot framtiden.

Våra marknadsförhållanden är överlag bra och förbättras, vilket stödjer vår verksamhet. Med vårt starka resultat och vår ökade aktivitet inom projektutvecklingsverksamheten ser vi fram emot de kommande åren, säger han.


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Säljrekord för HVO100

Liebherr satsar stort på teleskoplastare

Inför 2018 gör Liebherr en rejäl manifestation på teleskoplastarsidan. Åtta nya modeller i sammanlagt 26 olika versioner lanseras. Fortfarande handlar det dock enbart om stela modeller. Ingen roterande maskin i sikte än.

Strabag bygger tunnlar för förbifarten

Klartecken för samarbete Kramer-John Deere

Två av fem upphandlingar innefattar anläggning

Anläggning är den kategori som förekommer oftast i svenska upphandlingar. Det visar statistik som tagits fram av Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket.

Hela Sverige måste sanera för att bygga

SVT har gjort en sammanställning med landets kommuner, som visar att det kommer att byggas på mark som måste saneras i de 15 största kommunerna.

Nyhetsbrev

Volkswagen investerar över 200 miljarder kronor

Satsar på att ställa om produktionen mot ett fokus på elektrisk mobilitet och modularisering.

Arkiv

Jernhusen rekryterar regionchef

Svevia får förlängt kontrakt i Stockholm stad

Veckans konkurser – vecka 46

Senaste konkurserna inom bygg och anläggning.

Fördelning av byggbonusar beslutat

Nästan dubbelt så många kommuner har beviljats regeringens byggbonus i år jämfört med förra året. Totalt 1,8 miljarder kronor ska fördelas på 199 kommuner.

Förslaget: Fem nya isbrytare

I en förstudie har sjöfartsverket föreslagit att den svenska isbrytarflottan bör vara utbytt 2030, för en kostnad på ungefär 6 miljarder kronor.

Starkare än någonsin efter 40 år

I 40 år har brittiska JCB tillverkat sina teleskoplastare. Förra året kunde företaget fira tillkomsten av den 200 000:e teleskoplastaren och fler ska det bli. För närvarande produceras drygt 30 modeller i mer än 1 000 konfigurationer i Rocesterfabriken.

Direktkontakten
Utbildningskvalitet kräver riktiga praktikplatser

Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg om tänkbara lösningar på den maskinförarbrist som finns i Sverige i dag.

Ökad kapacitet i bantad teleskoplastare

Senaste tillskottet i JCB:s teleskoplastare i Hiviz-serien är 540-18 som trots att den, enligt tillverkaren, är 20 procent mindre än föregångaren 540-17 är mer produktiv och har högre lyftkapacitet.

5

Tesla satsar på tyngre bilar

Nu tar Tesla upp kampen mot jättarna inom lastbilar och pickuper. Tidigt på fredagsmorgonen visades deras nya tillskott, ellastbilen Tesla semi, upp.

Arbete på spår ger Berco ett lyft

Peab får förlängt underhållskontrakt

Sweroad till salu

Sweroad är till salu. Efter att ha tillhandahållit infrastrukturinriktade konsulttjänster i utvecklingsländer i bortåt 35 år har nu försäljningen av det statsägda företaget påbörjats.

Scantruck satsar högt

Manitous teleskoplastare säljer som aldrig förr, intresset ökar för Mustangs kompaktlastare och nu satsas allt hårdare även på plattformssidan

Vägen till framgång går via flaket

När Scania vill stärka sin position i Indien är en av nyckelkomponenterna ett nyutvecklat, lätt och lokaltillverkat flak som gör det möjligt att lasta mer än med företagets tidigare alternativ.

Kompakt teleskoplastare med stödben

Timrå kommun fick städa upp

Reportage
Skärgårdshjärtat bultar för entreprenad

Vrångö Transport domineras av renhållning, firmans vd föredrar dock entreprenad – det finns gott om grävjobb ute på ön och det går lika bra att leda företaget från grävmaskinshytten. "Det passar mig bra att köra maskin."

Trafikverket svarar på mut-kritik

Eget kontor ska stärka Engcon i Nordamerika

Jätteinvestering i väst

Ledare: Hjälp till självhjälp

Ny regionchef för Cramo

Ny vd för Certex

Snabbare körning med mer last

Strukton rail i utbildningssamarbete

Namnbyte för Hitachi-företag

Danmark lägger världens längsta likströmskabel

Betongproduktion på högvarv

Stark utveckling i Norrköpings hamn

Se alla Företagens egna nyheter

Ny säljare på Metso i norra regionen

Exporterad säkerhet - Q & A med Stéphane Legret från Brigade HQ, London

Certex Svenska medlem i LEEA

Så enkelt kommer du igång med SmartDok

Nytt samarbetsavtal mellan Constructor Sverige AB och TRILOGIQ Sweden AB

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Välkommen att besöka oss på Elmia Subcontractor!

Upptäck faran i tid med nytt Radarsystem från Brigade

Sandviks intelligenta truckar automatiserar transporter med AutoMine®

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hela lösningen för anläggningsindustri!

CB Partner har gått från noll till 100 miljoner i omsättning och från noll till 250 anställda

LINAK på Agritechnica

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Etapp 2: MOVO installation fördubblar lagerutrymmet för JULA

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Träffa Eigenbrodt på Elmia Subcontractor

Kylvätskan till ALLA bilar

Saltängens anläggningsindustri går som tåget

Vill du också få helikopterperspektiv?

Se produktionsergonomi på Elmia Subcontractor 2017

TR Electronic och Cognex bjuder in till kostnadsfritt seminarium

Fler servicebilar

Toyota valde TRICO för sitt Optifit sortiment

Stort byggprojekt = Saltängen

Sänd till en kollega

0.143