Stark årsavslutning för Volvo

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

– Volvo CE fortsätter att ta marknadsandelar i sina kärnsegment – grävmaskiner, hjullastare och ramstyrda dumprar – och under det fjärde kvartalet vände utvecklingen till det positiva med maskinleveranser som ökade med 19 procent jämfört med samma period 2015Martin Lundstedt, vd och koncernchef i Volvogruppen har en del att glädjas åt vad gäller det gångna året för Volvo Construction Equipment. Efter ett par kärva år var den globala efterfrågan på entreprenadmaskiner i princip oförändrad jämfört med 2015. Året avslutades dock starkt och bland annat noterades vissa tecken på ökad efterfrågan i Asien – inte minst då i Kina efter flera år med en kontinuerligt minskad marknad.

Sett till helåret hamnade försäljningen globalt på en nivå strax under 51 miljarder kronor, vilket är något sämre än året innan. Under det avslutande kvartalet uppnåddes dock en försäljning på ungefär 13,1 miljarder kronor, vilket är ungefär 20 procent bättre än för samma period 2015.

Väl så glädjande för företaget är att nettoorderingången under det fjärde kvartalet förbättrades på samtliga marknader. Framför allt är det kraftiga uppgångar i Europa, Nordamerika och Kina som bidrar till en ökning med ungefär 35 procent räknat i antal maskiner. Väl så positivt är att den största ökningen gäller varumärket Volvo, men även försäljningen av SDLG-maskiner ökar kraftigt, inte minst i Kina där marknaden för främst grävmaskiner fortsätter sin återhämtning.

Även resultatmässigt redovisas en kraftig uppryckning för det avslutande kvartalet – från en förlust på 191 miljoner kronor under 2015 till en vinst på 494 miljoner kronor. Förbättringen var tillräcklig för att även rörelseresultatet på årsbasis skulle förbättras – från 2,0 miljarder kronor till 2,2 miljarder kronor.

Enligt Martin Lundstedt är det en rad faktorer som ligger bakom förbättringen, bland annat förbättrat kapacitetsutnyttjande, ökade försäljningsvolymer och inte minst insatser för att öka effektiviteten och begränsa kostnaderna. Förändringsarbetet är definitivt inte avslutat. Exempelvis kommer det globala huvudkontoret att flyttas från Bryssel till Göteborg för att underlätta samarbeten med koncernens övriga affärsområden. Tanken är också att organisera om teknikorganisationen för att dels minska utvecklingskostnaderna och dels förbättra kund- och produktfokus.

Ett strategiskt beslut är också att de 7- och 8-litersmotorer från Deutz som sitter i koncernens grävmaskiner och hjullastare ska ersättas med Volvos egna 8-litersmotorer. Skiftet kommer att ske under en övergångsperiod med start 2020 för att vara helt avslutat 2023. 8-litersmotorn kommer också att användas i andra applikationer i koncernen. Sammantaget är bedömningen att ungefär 11 000 motorer per år kommer att beröras av förändringen. Deutz – med Volvo som storägare – kommer även i fortsättningen att vara en viktig leverantör av 4- till 7-litersmotorer till Volvokoncernen.

Trots närmandet till koncernens övriga affärsområden har spekulationerna om en styckning av Volvokoncernen skjutit ny fart i samband med att årsredovisningen presenterades. En anledning är en kommentar från Martin Lundstedt där han skriver: ”För att skapa enkelhet, transparens och flexibilitet är avsikten att öka Volvo CE:s strukturella oberoende inom Volvokoncernen”.

Spekulationerna har förstås fått extra näring av att Atlas Copco nyligen tillkännagav planer på att dela bolaget. Det finns många betraktare som ser möjligheter till stora samordningsfördelar genom en sammanslagning av Volvo CE och Atlas Copcos renodlade verksamhet för gruv- och anläggningsindustri.

Hur som helst präglas Volvo CE av stor optimism och framtidstro. Det framgår inte minst av att ledningen nu skruvat upp sina prognoser för utvecklingen på samtliga marknader där företaget är aktivt inför 2017.


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Säljrekord för HVO100

Liebherr satsar stort på teleskoplastare

Inför 2018 gör Liebherr en rejäl manifestation på teleskoplastarsidan. Åtta nya modeller i sammanlagt 26 olika versioner lanseras. Fortfarande handlar det dock enbart om stela modeller. Ingen roterande maskin i sikte än.

Strabag bygger tunnlar för förbifarten

Klartecken för samarbete Kramer-John Deere

Två av fem upphandlingar innefattar anläggning

Anläggning är den kategori som förekommer oftast i svenska upphandlingar. Det visar statistik som tagits fram av Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket.

Hela Sverige måste sanera för att bygga

SVT har gjort en sammanställning med landets kommuner, som visar att det kommer att byggas på mark som måste saneras i de 15 största kommunerna.

Nyhetsbrev

Volkswagen investerar över 200 miljarder kronor

Satsar på att ställa om produktionen mot ett fokus på elektrisk mobilitet och modularisering.

Arkiv

Jernhusen rekryterar regionchef

Svevia får förlängt kontrakt i Stockholm stad

Veckans konkurser – vecka 46

Senaste konkurserna inom bygg och anläggning.

Fördelning av byggbonusar beslutat

Nästan dubbelt så många kommuner har beviljats regeringens byggbonus i år jämfört med förra året. Totalt 1,8 miljarder kronor ska fördelas på 199 kommuner.

Förslaget: Fem nya isbrytare

I en förstudie har sjöfartsverket föreslagit att den svenska isbrytarflottan bör vara utbytt 2030, för en kostnad på ungefär 6 miljarder kronor.

Starkare än någonsin efter 40 år

I 40 år har brittiska JCB tillverkat sina teleskoplastare. Förra året kunde företaget fira tillkomsten av den 200 000:e teleskoplastaren och fler ska det bli. För närvarande produceras drygt 30 modeller i mer än 1 000 konfigurationer i Rocesterfabriken.

Direktkontakten
Utbildningskvalitet kräver riktiga praktikplatser

Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg om tänkbara lösningar på den maskinförarbrist som finns i Sverige i dag.

Ökad kapacitet i bantad teleskoplastare

Senaste tillskottet i JCB:s teleskoplastare i Hiviz-serien är 540-18 som trots att den, enligt tillverkaren, är 20 procent mindre än föregångaren 540-17 är mer produktiv och har högre lyftkapacitet.

5

Tesla satsar på tyngre bilar

Nu tar Tesla upp kampen mot jättarna inom lastbilar och pickuper. Tidigt på fredagsmorgonen visades deras nya tillskott, ellastbilen Tesla semi, upp.

Arbete på spår ger Berco ett lyft

Peab får förlängt underhållskontrakt

Sweroad till salu

Sweroad är till salu. Efter att ha tillhandahållit infrastrukturinriktade konsulttjänster i utvecklingsländer i bortåt 35 år har nu försäljningen av det statsägda företaget påbörjats.

Scantruck satsar högt

Manitous teleskoplastare säljer som aldrig förr, intresset ökar för Mustangs kompaktlastare och nu satsas allt hårdare även på plattformssidan

Vägen till framgång går via flaket

När Scania vill stärka sin position i Indien är en av nyckelkomponenterna ett nyutvecklat, lätt och lokaltillverkat flak som gör det möjligt att lasta mer än med företagets tidigare alternativ.

Kompakt teleskoplastare med stödben

Timrå kommun fick städa upp

Reportage
Skärgårdshjärtat bultar för entreprenad

Vrångö Transport domineras av renhållning, firmans vd föredrar dock entreprenad – det finns gott om grävjobb ute på ön och det går lika bra att leda företaget från grävmaskinshytten. "Det passar mig bra att köra maskin."

Trafikverket svarar på mut-kritik

Eget kontor ska stärka Engcon i Nordamerika

Jätteinvestering i väst

Ledare: Hjälp till självhjälp

Ny regionchef för Cramo

Ny vd för Certex

Snabbare körning med mer last

Strukton rail i utbildningssamarbete

Namnbyte för Hitachi-företag

Danmark lägger världens längsta likströmskabel

Betongproduktion på högvarv

Stark utveckling i Norrköpings hamn

Se alla Företagens egna nyheter

Ny säljare på Metso i norra regionen

Exporterad säkerhet - Q & A med Stéphane Legret från Brigade HQ, London

Certex Svenska medlem i LEEA

Så enkelt kommer du igång med SmartDok

Nytt samarbetsavtal mellan Constructor Sverige AB och TRILOGIQ Sweden AB

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Välkommen att besöka oss på Elmia Subcontractor!

Upptäck faran i tid med nytt Radarsystem från Brigade

Sandviks intelligenta truckar automatiserar transporter med AutoMine®

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hela lösningen för anläggningsindustri!

CB Partner har gått från noll till 100 miljoner i omsättning och från noll till 250 anställda

LINAK på Agritechnica

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Etapp 2: MOVO installation fördubblar lagerutrymmet för JULA

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Träffa Eigenbrodt på Elmia Subcontractor

Kylvätskan till ALLA bilar

Saltängens anläggningsindustri går som tåget

Vill du också få helikopterperspektiv?

Se produktionsergonomi på Elmia Subcontractor 2017

TR Electronic och Cognex bjuder in till kostnadsfritt seminarium

Fler servicebilar

Toyota valde TRICO för sitt Optifit sortiment

Stort byggprojekt = Saltängen

Sänd till en kollega

0.275