Bygg gärna – men inte här

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Sveriges anseende bland utländska entreprenadföretag lär inte förbättras när regeringen nu vill riva upp den så kallade Lex Laval.

Sommaren 2004 inleddes ett byggprojekt som skulle utvecklas till en av de största skamfläckarna inom svensk arbetarrörelse. Det lettiska byggföretaget Laval un Partneri skulle bygga om en skola i Vaxholm, ett uppdrag som överlämnades till det svenska dotterbolaget L&P Baltic Bygg.

Några månader senare fick Laval en lika tidig som ovälkommen julklapp av Svenska Byggnadsarbetareförbundet som försatte arbetsplatsen i blockad och därmed omöjliggjorde fortsatt arbete. Letterna skickades helt sonika ut ur Sverige till ackompanjemang av ropen ”Go home, go home”.

Agerandet blev av förklarliga skäl synnerligen omdiskuterat och nionde december samma år träffade jag Byggnads förbundsordförande Hans Tilly, förhandlingschefen Gunnar Ericson och juristen Peter Kindblom som skulle försöka förklara varför blockaden hade genomförts.

De tre herrarna var rörande överens om att de inte fått några som helst signaler om att arbetsmiljön var dålig eller att lönerna inte höll måttet på arbetsplatsen. I stället var förklaringen att blockaden var en av totalt 20 som genomförts under året på grund av att det berörda företaget saknade svenskt kollektivavtal. Att Laval tecknat en lettisk motsvarighet betraktades som helt ovidkommande.

Den svåraste nöten att knäcka för Byggnads representanter när de skulle försvara blockaden var att letterna i själva verket inte hade vägrat att teckna svenskt kollektivavtal. Däremot hade de vägrat teckna ett avtal med de stora extrakostnader – utöver avtalet – som krävdes av Byggnads genom Byggettan. Ett primärt krav var nämligen att det lettiska företaget skulle betala en lön som motsvarade snittlönen för byggnadsarbetare inom Byggettans avtalsområde, vilken låg avsevärt högre än vad som anges i kollektivavtalet. Försöken att få det lönekrav som preciserats och protokollförts av Byggettans ombudsman till en del i ett diskussionsunderlag föll tämligen platt.

Ingen blev därför förvånad när Arbetsdomstolen fem år senare i en dom fastställde att Byggnads tillsammans med sin medspelare Elektrikerförbundet skulle betala ett skadestånd till det lettiska företaget på grund av olagliga stridsåtgärder. Det var dock inte till mycket tröst för letterna, vars svenska dotterbolag tvingats i konkurs redan 2005 på grund av blockaden.

Händelsen innebär fortfarande störningar i relationerna mellan Sverige och utländska entreprenörer. I en färsk undersökning genomförd av Sabo bland entreprenadföretag i Östeuropa konstateras bland annat att en av de viktigaste punkterna för att attrahera utländska entreprenörer är att det svenska byggfacket måste ha en mer positiv inställning till utomsvenska företag. Sveriges anseende bland utländska entreprenadföretag lär inte förbättras när regeringen nu vill riva upp den så kallade Lex Laval och därmed visar upp samma protektionistiska inställning som fackförbunden.

Visst kan den föreslagna lagändringen ligga i linje med nya överenskommelser mellan parterna på arbetsmarknaden, men det blir en tuff pedagogisk uppgift att förklara det för en omvärld som är väl medveten om den ovärdiga behandling som Byggnads och Sverige utsatte ett lettiskt byggföretag för, för mer än tolv år sedan.


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Starkare än någonsin efter 40 år

I 40 år har brittiska JCB tillverkat sina teleskoplastare. Förra året kunde företaget fira tillkomsten av den 200 000:e teleskoplastaren och fler ska det bli. För närvarande produceras drygt 30 modeller i mer än 1 000 konfigurationer i Rocesterfabriken.

Direktkontakten
Utbildningskvalitet kräver riktiga praktikplatser

Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg om tänkbara lösningar på den maskinförarbrist som finns i Sverige i dag.

Ökad kapacitet i bantad teleskoplastare

Senaste tillskottet i JCB:s teleskoplastare i Hiviz-serien är 540-18 som trots att den, enligt tillverkaren, är 20 procent mindre än föregångaren 540-17 är mer produktiv och har högre lyftkapacitet.

Arbete på spår ger Berco ett lyft

4

Tesla satsar på tyngre bilar

Nu tar Tesla upp kampen mot jättarna inom lastbilar och pickuper. Tidigt på fredagsmorgonen visades deras nya tillskott, ellastbilen Tesla semi, upp.

Peab får förlängt underhållskontrakt

Nyhetsbrev

Sweroad till salu

Sweroad är till salu. Efter att ha tillhandahållit infrastrukturinriktade konsulttjänster i utvecklingsländer i bortåt 35 år har nu försäljningen av det statsägda företaget påbörjats.

Arkiv

Scantruck satsar högt

Manitous teleskoplastare säljer som aldrig förr, intresset ökar för Mustangs kompaktlastare och nu satsas allt hårdare även på plattformssidan

Vägen till framgång går via flaket

När Scania vill stärka sin position i Indien är en av nyckelkomponenterna ett nyutvecklat, lätt och lokaltillverkat flak som gör det möjligt att lasta mer än med företagets tidigare alternativ.

Kompakt teleskoplastare med stödben

Timrå kommun fick städa upp

Reportage
Skärgårdshjärtat bultar för entreprenad

Vrångö Transport domineras av renhållning, firmans vd föredrar dock entreprenad – det finns gott om grävjobb ute på ön och det går lika bra att leda företaget från grävmaskinshytten. "Det passar mig bra att köra maskin."

Rekordförsäljning av begagnade dieselbilar

Under tredje kvartalet såldes det fler begagnade dieselbilar i Sverige än någonsin tidigare, det visar Bilprisers sammanställning för kvartalet.

Peab bygger ny etapp av E20

Peab ska bygga en motorväg mellan Alingsås och Vårgårda för en knapp halvmiljard, dagens sträckning görs om till lokalväg.

Återvunnen kantsten i miljöanpassad asfalt

I danska Kolding har lagren av begagnad kantsten nått allt mer besvärande höjder. Därför har kommunen tillsammans med NCC använt de överblivna kantstenarna som beståndsdel i den asfalt som använts vid beläggningsarbeten i Christiansfeld, en tätort med på Unescos lista över världsarv.

Caterpillar utlovar smarta grävare

Caterpillar lanserar en ny generation grävmaskiner som redan från fabrik ska vara försedda med alla nödvändiga sensorer och, som standard, är försedda med en rad integrerade tekniska system.

Nya filter byts mer sällan

Upp till 15 procent minskade underhållskostnader utlovas i den nya generationen grävmaskiner, Caterpillar har tagit sig an problemet bland annat genom att minska antalet filterbyten.

Säkerhetsbubbla runt maskinen

Caterpillars nya grävargeneration ska vara säkrare än äldre modeller, ett nytt e-fencesystem ska till exempel minska risken för att riva ner ledningar, gräva för djupt eller kanske råka svänga in i chefens bil.

Caterpillar renodlar

Caterpillar vill förenkla verksamheten och drar därför ner på bland annat antalet plattformar, hytter och luftfilter.

Nytt försök att bryta i Kammarberget

Swerock vill bryta 150 000 ton per år ur Kammarberget i Kungsbacka.

Allt färre stulna maskiner återfinns

Eget kontor ska stärka Engcon i Nordamerika

Trafikverket svarar på mut-kritik

Standardpaket med mycket teknik

De förinstallerade systemen ska hjälpa föraren att göra ett bättre jobb, den som har ännu större behov kan dock få mer avancerade system installerade direkt från fabrik.

Jätteinvestering i väst

Ny regionchef för Cramo

Ledare: Hjälp till självhjälp

Ny vd för Certex

Snabbare körning med mer last

Strukton rail i utbildningssamarbete

Namnbyte för Hitachi-företag

Danmark lägger världens längsta likströmskabel

Betongproduktion på högvarv

Stark utveckling i Norrköpings hamn

Ny vd på transportföretaget Kiitomsimeon

Milslång kulvert grävs

Se alla Företagens egna nyheter

Certex Svenska medlem i LEEA

Så enkelt kommer du igång med SmartDok

Nytt samarbetsavtal mellan Constructor Sverige AB och TRILOGIQ Sweden AB

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Välkommen att besöka oss på Elmia Subcontractor!

Upptäck faran i tid med nytt Radarsystem från Brigade

Sandviks intelligenta truckar automatiserar transporter med AutoMine®

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hela lösningen för anläggningsindustri!

CB Partner har gått från noll till 100 miljoner i omsättning och från noll till 250 anställda

LINAK på Agritechnica

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Etapp 2: MOVO installation fördubblar lagerutrymmet för JULA

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Träffa Eigenbrodt på Elmia Subcontractor

Kylvätskan till ALLA bilar

Saltängens anläggningsindustri går som tåget

Vill du också få helikopterperspektiv?

Se produktionsergonomi på Elmia Subcontractor 2017

TR Electronic och Cognex bjuder in till kostnadsfritt seminarium

Fler servicebilar

Toyota valde TRICO för sitt Optifit sortiment

Stort byggprojekt = Saltängen

Constructor ställer ut på Nordens ledande mässa för logistik och transport.

Torkarbladstillverkaren TRICO firar 100 år!

Sänd till en kollega

0.2