23948sdkhjf

Kiruna Wagon kan vinna stålpriset

De utvecklar ett dumpervagnssystem för långa järnvägstransporter och lossning av mineraler.
Innovativa designkoncept som tänjer på gränserna för användning av höghållfast stål karakteriserar årets fyra finalister till Swedish Steel Prize. Det framgår av ett pressmeddelande.

Vinnaren tillkännages vid en ceremoni i Stockholm den 11 maj.

– I år fick vi rekordmånga ansökningar, 102 stycken från 32 länder runtom i världen. Den höga kvaliteten på ansökningarna visar att priset spelar en viktig roll för att främja och uppmuntra branschen att hitta nya och innovativa sätt att använda höghållfasta stål för bättre prestanda, säger Eva Petursson, forskningschef på SSAB och ordförande i juryn för Swedish Steel Prize.

De fyra finalisterna är den sydafrikanska gruvfordonstillverkaren Fermel, italienska krantillverkaren JMG Cranes, svenska Kiruna Wagon som har utvecklat ett dumpervagnssystem och amerikanska Wabash National som tillverkar bakre stötskydd.

Kiruna Wagon har alltså utvecklat ett dumpervagnssystem för långa järnvägstransporter och effektiv lossning av mineraler. Genom att använda avancerade höghållfasta konstruktionsstål och slitstarka stål har man kunnat konstruera lätta vagnar i kombination med en stationär korgvändande Helix-terminal för rullande lossning.

Med sin nästan fördubblade lossningshastighet uppges Helix-systemet vara överlägset alla konventionella lösningar och löser många problem med lossning av klibbiga bulkmaterial. Terminalsystemet är mycket kostnadseffektivt, både investerings- och driftmässigt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11