23948sdkhjf

Nu ska byggbranschen hålla nollan

Nytt initiativ för färre olyckor inom branschen.
Håll nollan är namnet på ett nytt samarbete för färre olyckor inom byggbranschen. Bakom initiativet, som lanserades vid Årets Bygge den 27 mars, står Sveriges största företag inom byggsektorn.

Enligt ny statistik från Afa Försäkring skadades över 6000 personer i byggbranschen under 2015. Nästan 2000 skadades så svårt att de blev sjukskrivna i över en månad. Målet med Håll nollan är tydligt – att ingen ska skada sig på byggarbetsplatserna runtom i landet.

– I dagsläget skadas fler än fem personer om dagen så allvarligt att det leder till medicinsk invaliditet eller sjukskriving i mer än en månad. Detta är självklart helt oacceptabelt, säger Ulrika Dolietis, vd för organisationen bakom Håll nollan, och fortsätter:

– Genom att samla de största bolagen i branschen i detta unika initiativ kan vi börja dela och sprida erfarenheter, kunskap och effektiva metoder med varandra, för att så snabbt som möjligt få bukt med detta allvarliga problem.

Det som gör satsningen Håll nollan unik är att alla som är involverade i ett byggprojekts olika faser finns representerade som medlemmar. Att skapa gemensamma arbetssätt och standarder är en av de tydliga målsättningarna med den nya organisationen. En annan är att få med arbetsmiljö och säkerhet som en parameter i anbudsprocessen.

– Det är klart att vi som beställare av byggprojekt också har ett stort ansvar. Ska vi kunna angripa detta på ett effektivt sätt, så är jag helt övertygad om att den här formen av branschöverskridande samarbeten är helt avgörande. För oss som fastighetsbolag blir det därför både viktigt och helt naturligt att ingå i detta unika initiativ, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd på Akademiska Hus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078