23948sdkhjf

Första åkaren att lasta med VR-glasögon

Mattias Ackesten är först i världen med att ha bytt ut kranhytten mot VR-glasögon.
Det är krantillverkaren Hiab som tillsammans med virtual reality-företaget Voysys och Facebookägda Oculus har tagit fram det så kallade "HiVision"-systemet.

Den klassiska kranhytten har ersatts med kameror, som i realtid skickar live-bilder till förarens VR-glasögon. Resultatet är samma synbild, fast via glasögonen som föraren kan ha på sig i lastbilshytten, på kontoret eller på andra platser. Med hjälp av tekniken kan åkaren alltså sitta kvar i lastbilshytten och lasta.

Mattias Ackesten på Johans Åkeri i Kolsva såg den nya tekniken via sociala medier och fick sedan chansen att testa den på Skogsmaskindagarna i Karlskoga. Eftersom åkeriet var på jakt efter en ny Scaniabil och lastbilen som den nya tekniken satt på kändes lockande hittade de en lösning.

– Istället för att kameran och all utrustning skulle monteras av bestämde vi oss för att satsa på hela paketet, så att säga. Man är ju intresserad av utveckling och det är alltid kul att prova nya saker och lösningar, säger Mattias Ackesten i ett pressmeddelande.


Se filmen där Mattias Ackesten lastar med VR-tekniken här:

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079