23948sdkhjf

Möjligt återupplivande av gruvor på gång

Ny gruvboom kan vara nära när intresset för Tornedalens nedlagda gruvor ökar.

Det rör på sig i Tornedalen, intresset för att återuppliva Kaunisvaaragruvan har väckts och även på den finska sidan kan en gammal gruva återuppstå rapporterar Sveriges Radio Norrbotten.

Blir det en ny gruvboom i Tornedalen? Sveriges Radio Norrbotten, SR, har fördjupat sig i frågan och konstaterar att Abecede vill återuppta driften i Kaunisvaaragruvan och att det händer saker även på andra sidan gränsen – Hannukainen Mining vill öppna Kaunisvaaragruvans systergruva Hannukainen, i Kolari kommun, bara ett par mil ifrån Pajala.

Hannukainen Mining köpte den insomnade gruvan av Northland Resources konkursbo för två år och enligt SR ligger ansökningar om tillstånd att starta gruvbrytning redan hos finska myndigheter.

Det planeras också för provbrytning i det befintliga dagbrottet.

– Vi gör det för att göra anrikningsprov i pilotskala där det faktiskt handlar om riktiga mängder, säger Ida Källberg, geolog vid Hannukainen Mining, till SR.

Den finska järnmalmen uppges innehålla även koppar och guld.

– Det är som en biprodukt men den koppar och guld som finns beräknas kunna täcka nästan hälften av produktionskostnaderna, säger Ida Källberg till SR, som räknar samman de möjliga arbetstillfällena till 650 – 300 i Kolari och 350 i Pajala.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078