Högtryck i ballastbranschen
SGU spår stora behov av ballast framöver.
– De närmsta åren kommer ballastproduktionen att ligga på nivåer vi inte sett på över 30 år.
Stockholm. Hur stort blir behovet av ballast framöver? Kristian Schoning, geolog på SGU (Sveriges Geologiska undersökning), fick chansen att sia om behoven både på lång och på kort sikt på årets SBMI-dag som arrangerades i Näringslivets hus i början av april.
Han konstaterar att produktionen av ballast har varierat över tid.
– Den har legat på jämn nivå sedan 1980-talet, med en liten dipp på 1990-talet.
Nu pekar det dock uppåt, förklarade Kristian Schoning.
– Investeringsbehov och ökad befolkning talar för att behovet av ballast kommer att vara högt den närmaste tiden, det ska byggas 700 000 bostäder till 2030, många infrastruktursatsningar planeras och befolkningsökningen har accelererat senaste tio åren.
Allt detta avspeglas i produktionen inom byggsektorn, fortsatte han.
– Det är högtryck.
SGU räknar med att behoven kommer att öka för att sedan plana ut, fram till 2020 räknar Kristian Schoning med att det kommer att behövas cirka 100 miljoner ton per år från täkter (entreprenadberg ej inräknat).
Även längre fram – framåt 2030-2035 – spår SGU fortsatt stora behov.
– Trenden är svagt uppåt, med lite toppar och dippar. Det kan hamna på 120-130 miljoner ton om vi har kapacitet att bygga som det är tänkt, om det finns folk till att göra det.
Ju längre fram man siar desto större är risken att en långkonjunktur ställer till siffrorna, konstaterar Kristian Schoning.
Han tror dock ändå att trenden kommer att fortsätta uppåt.
– De närmsta åren kommer ballastproduktionen att ligga på nivåer vi inte sett på över 30 år.
Kristian Schoning konstaterar att det största behovet kommer att finnas i expansiva regioner och pekar ut särskilt Mälardalsregionen men också Västkusten, Göteborg och Skåne.
– Det lär också bli stora behov i till exempel Örebro, Östergötland och Jönköping.
Med ett ökande behov av ballast ökar också behovet av större eller nya täkter, konstaterar han.
– Det blir intressant att se hur man kan få in större/nya täkter i dessa regioner, det är stor konkurrens om mark och ballastproduktion är inte en verksamhet som prioriteras alla gånger i samhällsbyggnaden, det handlar dessutom inte bara om täkterna i sig utan även om vägar, terminaler med mera.
Det finns flera sätt att möta detta ökade behov, befintliga täkter och eventuellt nya täkter är en självklarhet liksom resurshushållning och återvinning.
– Man kan ta hand om entreprenadberget på ett bra sätt, till exempel när vi exploaterar mark, man kan också ta hand om rivningsmassor och så vidare.