Ramböll tar sikte på OS
Det finns, enligt en färsk utredning, goda möjligheter för Stockholm att stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026. För att få ytterligare beslutsunderlag inför en formell ansökan har nu Stockholms Stad anlitat Ramböll för att bland annat ta fram tekniska underlag för de ny- och ombyggnader som behöver genomföras.
Inför de olympiska vinterspelen 2022 valde Stockholm att lägga ner sin ansökan med motiveringen att de ekonomiska riskerna var för stora. Sedan dess har Internationella olympiska kommittén tänkt om på flera punkter för att möjliggöra för fler städer att klara ett OS-arrangemang. Bland annat utlovar IOK aktivt stöd under hela processen samtidigt som arrangörsstäderna uppmuntras att använda befintliga anläggningar i större utsträckning.
Och anläggningar finns det gott om
Till det kommer de samhällsekonomiska effekterna i form av bland annat marknadsföring, ökad sysselsättning och ett lyft för besöksnäringen.
Ekonomiska, ekologiska, tekniska och tidsmässiga aspekter har redan utvärderats. Nu fortsätter arbetet med de tidskritiska plan- och tillståndsprocesserna. Där kommer Ramböll in i ett uppdrag som kommer att utföras i samarbete med arkitektbyråerna CF Møller och Populous.
– Att anordna ett OS kräver en hel del samhällsplanering. I detta uppdrag kommer vi att dra nytta av Rambölls många kompetensområden. Tillsammans med CF Møller och Populous har vi erfarenhet av att samarbeta i stora komplexa stadsbyggnadsprojekt och med konsultteam av den storlek som den här typen av projekt kräver, säger Anders Wiktorson, divisionschef för Transport Ramböll Sverige.
Företagets uppgift är att förbereda alla nödvändiga tillståndsprocesser och att ta fram tekniska underlag för ny- och ombyggnation av arenor och en OS-by för 5 500 personer. Bland annat ingår framtagandet av ett koncept med planering av anläggningar och hur de olika OS-grenarna ska fördelas. Enligt ett förslag ska huvuddelen av grenarna genomföras i Stockholm medan alla alpina grenar med en fallhöjd över 110 meter förläggs till Åre. Backhoppning och nordisk kombination genomförs enligt förslaget i Falun.
– Om Stockholm får chansen att anordna ett modernt och i alla delar hållbart Vinter-OS och Paralympics kommer Sverige och de som bor här att gynnas. Det kommer att locka fler besökare och stärka näringslivet och idrottsrörelsen, säger Maria Grimmer, affärsområdeschef Samhällsbyggnad Mitt på Ramböll.
– Det finns redan god tillgång till arenor i Stockholm. De investeringar som krävs i nya eller utbyggda anläggningar gäller sporter där det finns en efterfrågan och ett stort motionsintresse bland allmänheten. Det är investeringar som alla stockholmare kommer att ha glädje av och som kommer att stärka folkhälsan, säger Maria Grimmer.