Klart med treårigt byggavtal
Extra pensionsavsättning, löneökning och låglönesatsning enligt LO-samordningen är några av de förändringar som Byggnads lyfter fram i det Byggavtal som nyligen träffades mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier. Totalt hamnar kostnadsökningarna inom ramen för industrins märke på 6,5 procent över tre år.
– Vi behöver bli många fler för att kunna bygga 700 000 nya bostäder. I dag fattas 40 000 medarbetare. Vi har tillsammans med Byggnads tagit några viktiga steg för att locka fler till branschen i årets förhandlingar. På det sättet tar vi ett tydligare samhällsansvar och bidrar därmed också till att lösa bostadskrisen, säger Mats Åkerlind, tillförordnad vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.
Det nya avtalet gäller fram till 30 april 2020, med en möjlighet att säga upp det sista året. Parterna har bland annat enats om att tillsätta ett antal arbetsgrupper kring exempelvis lönebestämmelser, ordning och reda samt kring den nya dataskyddsförordningen. Dessutom får redan tillsatta arbetsgrupper kring högaktuella frågor som jämställdhet, integration och mångfald samt resekostnader och traktamenten arbeta vidare.
Ytterligare ett nytt inslag för att underlätta rekryteringen till branschen är en yrkesintroduktion och en ny praktikanställning för att underlätta för personer som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden att få anställning. I den överenskommelsen deltar även Maskinentreprenörerna och Seko.
– Vi gick in i årets avtalsförhandlingar med målsättningen att trygga jobben, skapa än mer ordning och reda samt att få fler att välja att arbeta i bygg- och anläggningssektorn. Vi har kommit en bit på vägen men arbetet måste fortsätta. Därför kommer vi att arbeta för att få fler att välja vårt kollektivavtal och därmed konkurrera på sunda villkor, säger Mats Åkerlind.
Därför har det också varit viktigt att det nya avtalet stannar inom ramen för industrins märke på 6,5 procent över tre år.
– Vi parter på arbetsmarknaden tycker inte lika, men vi kan ta ansvar och kompromissa på båda sidor. Det är mycket som krävs för att ett bygge ska vara en bra och säker arbetsplats och nu har vi tagit resan mot framtidens trygga och schyssta byggarbetsplats ett ordentligt kliv längre, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.
– Ända sedan Byggnads tog kampen för huvudentreprenörsansvaret har vi arbetat för en bransch där vi kan få bort låglönekonkurrensen. Detta arbete har vi tagit med oss in i årets avtalsrörelse. I det nya avtalet finns ytterligare verktyg för att säkra schyssta villkor och att våra kollektivavtal följs, säger Johan Lindholm.
Bland de nya inslagen i avtalet finns:
- Fastställd lägstalön för utstationerad arbetskraft för att förhindra lönedumpning.
- Överenskommelser för att göra branschen attraktivare för alla:
-separata omklädningsrum för män och kvinnor,
-förbättrade villkor för gravida byggnadsarbetare,
-Visselblåsarfunktion utarbetas. - Förändrad skyddsombudsutbildning.
- Förändrade arbetstidsregler för att skapa bättre flexibilitet.
- En extraavsättning till pension på 0,4 procent 2017 och 0,3 procent 2018 och 2019, vilket motsvarar en extraavsättning på totalt en procent under avtalsperioden.
- Ytterligare en timmes arbetstidsförkortning per år till 40 timmar.
Arbetskraft från Sverige och andra EU-länder som har mer än sex års yrkeskompetens får ersättning på samma nivå som de som har yrkesbevis.
Sedan tidigare har Sveriges Byggindustrier tecknat ett avtal med Seko med liknande innehåll. Även här är tillsättandet av arbetsgrupper som får ta tag i nyckelfrågor för framtiden av stor betydelse. Bland annat ska dessa grupper titta närmare på in- och utlåning respektive in- och uthyrningsreglerna samt dagens rese- och traktamentsbestämmelser.
– Att trygga kompetensförsörjningen för en fungerande infrastruktur är nödvändigt för att människor ska kunna pendla till och från jobbet och för att vi ska kunna transportera varor. Annars försvåras möjligheterna för människor att hitta nytt jobb, för företag att rekrytera ny personal och det tvingar studenter att tacka nej till utbildningar, säger Mats Åkerlind.