23948sdkhjf

NCC vill bygga snabbtåg till Norge – utan statliga pengar

Infrastruktursatsningar för 22 miljarder kronor utan statliga anslag möjligt, menar byggjätten.
I dagarna skickar NCC in ett förslag till kommunstyrelsen i Göteborg som bland annat omfattar ett infrastrukturpaket på sammanlagt 22,6 miljarder kronor. I förslaget ingår att järnvägsförbindelsen mellan Göteborg och Oslo byggs ut och rustas upp till dubbelspår för snabbtåg. Det rapporterar tidningen Dagens Industri.

– Över fyra miljoner bor i Göteborg-Oslo-regionen och området har redan högre BNP än Stockholm/Mälardalen eller Öresundsregionen, men utvecklingen hämmas av dagens undermåliga järnvägsförbindelse, säger Johanna Hult-Rentsch, chef för fastighetsutveckling i Västsverige på NCC, i en kommentar till Dagens Industri.

För tidningen berättar Johanna Hult-Rentsch också att bolaget tagit fram en unik finansieringslösning för projektet.

– Kommunen och staten äger 46 hektar mark vid Göteborgs central. Genom att avyttra delar av den marken för fastighetsutveckling kan stora orealiserade markvärden frigöras och användas för att finansiera järnvägssatsningen i förtid så att den kan bli klar redan om tio år, säger hon och fortsätter:

– Med marken som säkerhet kan aktörer som pensionsfonder och Europeiska investeringsbanken finansiera infrastrukturbyggen via bland annat fastighetsobligationer. Fastighetsutvecklare går samtidigt in med ett långsiktigt engagemang för att bygga i området som kan rymma bland annat 12 000 bostäder och 25 000 arbetsplatser, så att lånen till finansiärerna kan betalas tillbaka.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062