23948sdkhjf

Certifierat styrsystem för låsning av redskap

Ett styrsystem som standardiserar handhavandet för att låsa skopor och andra redskap vid olika grävmaskiners redskapsfästen har godkänts av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, ett certifieringsorgan motsvarande tyska TÜV.

Ingen biltillverkare skulle komma på tanken att byta plats på gas- och bromspedal. Placeringarna är standardiserade av säkerhetsskäl och detsamma gäller väsentliga funktioner i en grävmaskin. Ett undantag är dock manövreringen av redskapsfästet som skiljer sig mellan de olika tillverkarna.

Upp till tre olika leverantörer kan vara involverade i den funktion som låser redskapen. Grävmaskinen, redskapsfästet och styrsystemet måste samverka för att få en säker totallösning, vilket kan leda till viss oklarhet om vem som borde axla helhetsansvaret, men också till att handhavandet varierar avsevärt från maskin till maskin.

Just detta vill Engcon ändra på och presenterade på förra årets Bauma ett utanpåliggande och oberoende styrsystem för grävmaskinens eller tiltrotatorns snabbfäste som ersätter grävmaskinens inbyggda låssystem. Föraren kommunicerar med systemet med hjälp av en liten panel utrustad med en knappsats med tydliga symboler. Målsättningen är att skapa en helt ny typ av säkerhetsstandard där risken att förare ska blanda ihop knappar och symboler eller välja fel reglage minimeras. I praktiken åtar sig företaget helhetsansvaret för den lösning som valts oavsett vem som levererat själva redskapsfästet.

Bakom låssystemet som kallas QSC står Engcon-ägda Microprop som nu också kan konstatera att systemet godkänts av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

– Det arbete som har genomförts är ett bra exempel som handlar om att man har personer inom företaget som är genuint intresserade av utveckling av säkerhetskritiska styrsystem, säger Johan Hedberg, chef för Automationsgruppen på SP Elektronik.

Styrsystemet har erhållit ett PL-certifikat enligt säkerhetsstandarden EN ISO 13849-1:2016 och ett EG-typgodkännande. Enligt Engcon är QSC i skrivande stund det enda låssystem som tilldelats detta tredjepartsgodkännande.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127