23948sdkhjf

Tänkt att tåla tuffa tag

35-tonnaren ska få svenska entreprenörer att välja Hitachi.

Delvator intensifierar sin satsning på hjullastare och skickar därför ut sitt största flaggskepp på demoturné: Hitachis nya 35-tonnare ZW370.

– Den är byggd för att mata på och producera, dag ut och dag in.

Kåge. Hitachis auktoriserade svenska återförsäljare Delvator har sålt det japanska företagets produkter sedan mitten av 1980-talet, men det var först 2010 som hjullastaren togs in i produktportföljen.

– Vi har en lång tradition att sälja grävmaskiner både på hjul, band och minigrävare, säger vd Lotta Lundquist.

Delvator uppger man hittills varit måttfulla i sin marknadsföring av hjullastarna, och främst satsat på de mindre och medelstora modellerna.

Trots detta har Delvator, enligt Lotta Lundquist, lyckats tämligen väl och fått ut närmare 50 hjullastare sedan starten 2010.

– Vi har fått mycket positiv feedback från kunder som vågat prova ett hittills oprövat märke.

Förhoppningen är dock att komma ännu längre, Delvator vill plocka marknadsandelar på det som beskrivs som en av Europas största hjullastarmarknader – den svenska.

För att vinna entreprenörernas hjärtan genomför företaget därför en demoturné i övre Norrland och Leveranstidningen Entreprenad hängde på när även pressen bjöds in till Björkdalsgruvan, knappt fyra mil utanför Skellefteå.

Främsta dragplåstret denna snöiga majdag var 35-tonnaren ZW370.
– 370 är vårt flaggskepp, en fanbärare för våra hjullastare, säger Magnus Hansson, produktansvarig på Delvator.

ZW 370 är det japanska företagets näst största hjullastare, bara ZW550 på knappt 50 ton är större. En tidig version av modellen lanserades på Bauma i fjol, nu finns den i serie 6 och maskinen som demovisas i Sverige uppges vara den första som kommit till Europa.

Enligt Hitachis europeiska bolag Hitachi Construction Machinery Europe (HCME) levererar modellen hög produktivitet till låg bränsleförbrukning, 35-tonnaren uppges också vara ytterst lämpad för tuffa uppdrag.

– Den är gjord för att användas 24 timmar om dagen sju dagar i veckan, säger Malcolm Edwards, Area Manager för området Heavy & Mining Equipment på HCME.

Även Delvator anser att maskinen passar särskilt bra för berg- och grushantering.

– Vi vågar sticka ut hakan och lova en riktigt bra produkt, en maskin som kan matcha vilken annan maskin som helst, säger Magnus Hansson och utlovar god totalekonomi, driftssäkerhet och bra förarmiljö.

Maskinen drivs av en sexcylindrig steg IV Isuzumotor på 15,7 liter.

– Den har ett vridmoment på nästan 2000, där är kraft att hämta, kommenterar Magnus Hansson.

Inget partikelfilter behövs, avgasreningen sker med hjälp av adblue och adbluetanken på 57 liter sitter skyddad under en lucka, väl åtskild från bränsletanken på andra sidan maskinen.

Andra finesser är automatisk lockup och antispin, som ska minska risken att slira och därmed spara både däck och bränsle. Batteriet är placerat så att det ska vara lätt att komma åt och externa axeloljekylare ska öka driftssäkerheten lovar Delvator.

HCME lyfter fram en vidareutvecklad transmission som uppges öka bränsleeffektiviteten under transport, en nydesignad kaross och en förarhytt med stora glasytor utlovas dessutom ge förbättrad runtomsikt.

Maskinen är tillverkad i Japan, Delvator har dock anpassat den för den svenska marknaden, bland annat genom att förse den med ett stolsmonterat spakställ, LED-lampor och ett elservosystem.

Demomaskinen är försedd med L5-däck, men modellen kan fås även med L3 eller L4.

HITACHI ZW370-6

  • Maskinvikt: cirka 35 000
  • kg, beroende på utrustning

  • Motor: Isuzu 6WG1, 6-cylindrig, 15,7 liter slagvolym

  • Motoreffekt: 290 kW (394 hk)

  • Maximalt vridmoment: 1940 Nm vid 1350 rpm

  • Skopstorlek: 5-7 kubikmeter

– Det är tunga däck för tunga tag, kommenterar Magnus Hansson.
Backkamera är standard och frigången är hög. Demomaskinen har utrustats med backblinkljus och bakramen är gjord som en lådram, för att motverka vridning och utmattning, förklarar Magnus Hansson.

– Det är väl tilltagna material överallt.

Maskinen har Hitachis egen hydraulik och kan fås med olika typer av aggregat: blockhanteringsaggregat, standardaggregat samt höglyftande aggregat.

Lågt monterade lyftcylindrar ska ge maskinen en låg tyngdpunkt, bättre stabilitet och bättre brytstyvhet lovar Magnus Hansson.

– Något vi är ensamma om är den prioriterade skopåtergången, tillägger han.
Tanken är att gravitationen ska sänka lastarmen så att oljan och den hydrauliska kraften i stället kan prioritera att tilta skopan till rätt läge.

Hjullastaren har också en vinkelgivare som håller reda på vad föraren gör, var maskinen befinner sig och om arbetet utförs optimalt.

Lutande steg och ”gott om räcken” ska öka säkerheten och hyttfiltren har samlats bakom en silverfärgad lucka nära förardörren, förklarar Magnus Hansson.

– Den som vill kan få dubbla hyttfilter, det kan behövas i miljöer där man måste minimera risken att få in partiklar, det går också att få kolfilter.

Han lyfter också fram en låg ljudnivå och goda förvaringsutrymmen bakom förarstolen.

– Det finns också en lång tillvalslista, säger Magnus Hansson som ser driftssäkerheten som den den största fördelen med den stora maskinen.

– Den är byggd för att mata på och producera, dag ut och dag in.     

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093