23948sdkhjf

Ledare: Sköna maj välkommen

Totalt sett var 2016 inget år som de stora internationella tillverkarna av entreprenadmaskiner minns med någon större glädje. Försäljningen worldwide fortsatte sin nedåtgående resa för fjärde året i följd, men det fanns några ljuspunkter i bedrövelsen. Den ena var att gruvnäringen, efter en lång rad svåra år, visade tecken på en återhämtning, en annan att försäljningen på vår egen europeiska hemmaplan visade klart positiva tecken.

Inte minst såg det ljust ut i en för Sverige viktig marknad som Tyskland, men framför allt andades optimism på vår egen svenska marknad. I själva verket talar mycket för att det aldrig sålts fler entreprenadmaskiner i Sverige under ett enskilt år än under 2016.

Trots en för många maskintillverkare bekymmersam tid pekade många mungipor uppåt på fjolårets Bauma, en tendens som även höll i sig på fjolårets två stora svenska maskinmässor i Stockholmsregionen, Maskinexpo och Svenska Maskinmässan.

Och det är ingen tvekan om att optimismen hade fog för sig. Dels fanns åtskilliga nya produkter att visa. Trots svåra tider hade maskintillverkarna gjort sin hemläxa och för hugade spekulanter fanns gott om helt nya och kraftigt uppgraderade produkter att se och känna på. Inte minst fanns mycket nytt att hämta i de tyngre delarna av maskinsegmentet och att döma av den återhämtning som uppenbarligen inletts i gruvbranschen tycks branschens timing vara klockren.

Tidigare i vår rapporterade de tyska maskintillverkarna om stora försäljningsframgångar, något som också gäller i Sverige där signalerna från branschen är att fjolårets rekordförsäljning kommer att överträffas redan i år. Åtskilliga företag rapporterar redan nu om ett år som börjat sällsynt bra och där den förhållandevis svaga efterfrågan från många andra marknader runt om i världen innebär att leveranstiderna till de svenska kunderna dessutom är angenämt korta generellt. Det är inte minst till glädje för den stora mängd entreprenörer som behöver förstärka eller förnya sin maskinpark för att klara ett förväntat ökat tryck från ökande satsningar på bland annat infrastruktur och ett fortsatt stort behov av bostäder.

Med den bakgrunden kommer onekligen årets Maskinexpo helt rätt i tiden. I skrivande stund har 270 utställare bokat monteryta, varav cirka 60 är medlemmar i branschorganisationen Maskinleverantörerna. Även om flera av de stora maskinleverantörerna valt att utebli kommer arrangemanget att erbjuda ett välfyllt smörgåsbord med mycket av det senaste från tillverkarna spetsat med publikmagneter som exempelvis den motorcirkus som ackompanjerad av rockabilly-musik visar ”dödsryttare” som med sina motorcyklar klättrar på väggarna på insidan av en velodrom. På plats finns förstås också de stora tiltrotatortillverkarna som ständigt försöker överträffa varandra i jakten på största möjliga säkerhet kring grävmaskinerna. Sveriges stora betydelse som marknadsplats märks också av att exempelvis Menzi Muck och Morooka ska försöka övertyga svenska entreprenörer om det egna varumärkets förträfflighet.

Det är maj, det är vår och en höjdpunkt för entreprenadmaskinbranschen står för dörren.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.129