23948sdkhjf

Tillslag på flera byggarbetsplatser i landet

Arbetsmiljöverkets insats ledde bland annat till fem arbetsförbud och en rad sanktionsavgifter.
Arbetsmiljöverket gjorde i förra veckan en nationell insats på flera byggarbetsplatser i städer runtom i landet, med hjälp av bland annat polisen, Migrationsverket och Skatteverket.

De oanmälda inspektionerna var en del av en Europol-ledd aktion som syftar till att utreda arbetskraftsexploatering, i vilken totalt 24 europeiska länder deltog.

Bland annat gjordes insatsen för att inspektera företag som skaffar sig konkurrensfördelar genom att bryta mot lagar och regler, samt för att se till att arbetstagare inte blir utnyttjade.

Sammanlagt undersöktes 32 företag, inklusive underentreprenörer, på nio arbetsplatser i Sundsvall, Stockholm, Norrköping, Örebro och Göteborg.

– Det är första nationella insatsen vi genomför tillsammans med polisen och skattemyndigheten för att komma åt arbetsgivare som medvetet fuskar för att vinna fördelar över konkurrenterna. Oseriösa arbetsgivare låter arbetstagare riskera hälsa och ibland sina liv för att vinna kontrakt. Så kan det inte fortsätta, säger Patrik Hemmingsson, projektledare på Arbetsmiljöverket för inspektion inom arbetet mot osund konkurrens, i ett pressmeddelande.

20 personer omhändertagna
Resultatet efter insatsen ledde bland annat till fem förbud att fortsätta arbetet på grund av allvarliga arbetsmiljörisker, elva sanktionsavgifter gällande bland annat bristande fallskydd samt starten av en förundersökning mot ekonomisk brottslighet.

Av de 390 personer som också kontrollerades i insatsen omhändertogs 20 för brott mot utlänningslagen, då de arbetade utan tillstånd, meddelar polisen i ett pressmeddelande.

– Polisens fokus har varit att ingripa mot verksamhet som innebär en otillbörlig exploatering av arbetskraft, säger Emil Eisersjö, nationella operativa avdelningen.

Enligt Arbetsmiljöverkets Patrik Hemmingson kommer myndigheterna att fortsätta utveckla gemensamma metoder för att göra kontroller på arbetsplatser framöver. Speciella branscher i fokus är bygg, hotell- och restaurang, jord- och skogsbruk samt transport.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11