23948sdkhjf

Vinden har vänt för Cat

För första gången på mer än två år har både omsättning och försäljning förbättrats under ett och samma kvartal, säger Caterpillars vd Jim Umpleby.

I början av året förutspådde företagsledningen i Caterpillar att årets omsättning skulle landa någonstans mellan 36 och 39 miljarder US-dollar. En oväntat stark inledning på året – jämfört med första kvartalet 2016 har försäljningen lyft från knappt 9,5 miljarder US-dollar till drygt 9,8 miljarder – gör att prognosen redan nu skrivs upp till mellan 38 och 41 miljarder US-dollar.

– För första gången på mer än två år har både omsättning och försäljning förbättrats under ett och samma kvartal, säger en påtagligt belåten Jim Umpleby, vd för Caterpillar. Dessutom ser han tecken på uppgång inom flera av de produktgrupper och marknader där företaget är verksamt.

– Vi drar nytta av de rekonstruktionsåtgärder som minskat våra kostnader avsevärt och stärkt vår balansräkning. Vi kommer även i fortsättningen att investera i ny teknik och jobba för att förbättra produktiviteten, säger Jim Umpleby.

Bland de tuffare besluten är nedläggningen av fabriken i belgiska Gosselies som ska vara slutförd i sommar och berör cirka 2 000 personer. Även förflyttningen av produktion från Aurora till andra amerikanska tillverkningsenheter innan slutet av 2018 innebär en stor förändring. Dessa två åtgärder står bakom merparten av de 1,25 miljarder US-dollar som avsatts för att på sikt uppnå stora kostnadsbesparingar.

Resultatmässigt noteras en minskning under kvartalet från 494 miljoner US-dollar under motsvarande period 2016 till 417 miljoner. Försämringen måste dock ses mot bakgrund av att merparten av rekonstruktionskostnaderna – 752 miljoner US-dollar – belastar årets första kvartal jämfört med 161 miljoner US-dollar under förra årets tre första månader.

I likhet med exempelvis Volvo CE noteras en märkbar försäljningsuppgång i Asien och då i synnerhet i Kina där satsningarna på både infrastruktur och bostäder tagit fart igen. Värt att notera är också att gruvindustrin i bland annat Australien börjat röra på sig uppåt. Än så länge handlar det dock inte om nya maskiner i första hand utan om ett kraftigt ökat behov av reserv- och slitdelar. Även den sydamerikanska marknaden rullar på i en allt mer ökande takt, om än från en låg nivå. I övriga världen rapporteras om en förhållandevis oförändrad nivå.

Företaget rapporterar även en kraftig uppgång i orderstocken som på ett år ökat med ungefär 1,7 miljarder US-dollar till 14,8 miljarder US-dollar.

– Det finns uppmuntrande tecken med lovande förfrågningar från flera av de marknader där vi är verksamma. Men fortfarande finns en osäkerhet runt om i världen med ostadig prisbildning och sviktande nyckelmarknader, säger Jim Umpleby.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093