23948sdkhjf

Ledare: Välbehövligt miljötänk

Det viktiga är att inget led i kedjan av rivare och återvinnare väljer att pressa sina egna kortsiktiga kostnader genom att anlita aktörer som fuskar med miljöarbetet.

Ingen ifrågasätter att en ren och lättillgänglig arbetsplats är ett bra sätt att öka trivsel och produktivitet. Det gäller inte minst i byggbranschen där en ren arbetsplats också har stor betydelse för säkerheten.

Extra märkbart är det i samband med rivningsarbeten där sortering på arbetsplatsen tillsammans med återanvändning eller återvinning av så mycket material som det bara går dessutom ger ytterligare vinster med avseende på både ekonomi och miljö.

En riktlinje som brukar användas är att byggsektorn årligen genererar omkring nio miljoner ton avfall, varav runt 600 000 ton klassas som farligt.

Kunskapen är inte ny. Redan 2007 tog Kretsloppsrådet fram riktlinjer för hur avfallet vid bygg- och rivningsarbete skulle tas om hand. Det var en av flera åtgärder som bland annat skulle minska de växande volymerna på deponier runt om i landet.

Sedan dess har en hel del hänt, något som är synnerligen välbehövligt nu när bland annat bostadsbyggandet ökar och behovet av att riva gamla byggnader som står i vägen för utvecklingen blir allt större. Att sortera rivningsavfall är för de flesta närmast självklart i dag, om inte annat av ren självbevarelsedrift. Dels är det betydligt dyrare att lämna ifrån sig osorterat avfall, dels blir transporterna mer skrymmande och därmed betydligt dyrare.

Men arbetet kan och bör vara betydligt mer ingående än så, vilket tydligt framgår av de uppdaterade riktlinjer som sedan våren 2013 är Sveriges Byggindustriers ansvar. Bland annat betonas att samtliga större aktörer i ett byggprojekt ska medverka. En materialhantering ska alltid göras före rivning liksom en plan för hur avfallet ska hanteras. Efter slutfört arbete ska det också finnas dokumentation som redovisar vad som verkligen gjordes.

Egentligen är det inga konstigheter, bara självklarheter. Ändå är det glädjande att branschorganisationen Återvinningsindustrierna nu är mycket tydliga med att riktlinjerna ska följas. Därmed ökar förutsättningarna för en hållbar och ansvarsfull avfallshantering samtidigt som det pågående arbetet för att öka omvandlingen av bygg- och rivningsavfall till råvaror får extra skjuts.

En förutsättning för att arbetet ska nå hela vägen fram är att samtliga aktörer i kedjan bidrar med sin del. En nyckelfunktion i arbetet har byggherrarna som kan sätta tonen från allra första början. Exempelvis kan det ske genom att låta avfallshanteringsplanen ingå i förfrågningsunderlaget redan vid upphandling av entreprenaden vid ombyggnads- och rivningsuppdrag. Samtidigt krävs att tillsynsmyndigheterna ser till att såväl lagstiftning som riktlinjer följs vid byggande och rivning.

Väl så viktigt är dock att inget led i kedjan väljer att pressa sina egna kortsiktiga kostnader genom att anlita aktörer som fuskar med miljöarbetet.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156