23948sdkhjf

Rådgivning säkrad för Fehmarn

Två tunga konsultuppdrag upphandlade i Fehmarn Bält-projektet.

Den fasta förbindelsen över Fehmarn Bält har kommit ytterligare ett steg på vägen i och med upphandlingen av två viktiga konsultuppdrag: uppgifterna som huvudrådgivare och som interna rådgivare i det dansktyska tunnelprojektet mellan Rödby och Puttgarden.

Den kombinerade väg- och tågförbindelsen under Fehmarn Bält är ett av Danmarks genom tiderna största anläggningsprojekt. Den blir med sina 18 kilometer världens längsta sänktunnel och världens längsta tunnel under vatten för både väg- och järnvägstrafik.

– Det är inte längre en fråga om vi kommer igång med byggandet utan om när vi startar. Vi är redo på den danska sidan och satsar nu fullt ut för att få igångsättningstillstånd från tysk sida snarast möjligt, säger Henrik Christensen, teknisk direktör hos Femern A/S som ansvarar för att planlägga den fasta förbindelsen mellan Rödby i Danmark och Puttgarden i Tyskland.

Nyligen togs två viktiga steg i det fortsatta arbetet i och med att beställaren tecknade två ramavtal med de tekniska konsulter som kommer att få ett stort ansvar för det fortsatta arbetet. Ett konsortium bestående av Ramböll, Arup och Tec JV har samarbetat sedan 2009 med att designa tunneln och har nu fått uppgiften att under de närmaste 15 åren svara för byggherrerådgivning på det tekniska området i ett uppdrag värt cirka 114 miljoner euro. Med i projektet som underkonsulter är Schønherr och WTM Enginers.

Det andra stora uppdraget som interna rådgivare på den tekniska sidan togs hem för ungefär 35 miljoner euro av ÅF – Hansen & Henneberg med Atkins Danmark, Obermeyer Planen + Beraten och ÅF Infrastructure som underkonsulter.

Konsortiet som tog hem byggherrerådgivningen är vid det här laget väl samkörda efter att tidigare ha samverkat i ett flertal stora infrastrukturprojekt, däribland Öresundstunneln, Citytunneln i Malmö samt Englands och Amsterdams tunnelbanesystem.

– Projektet är tekniskt utmanande och komplext, säger Søren Brøndum, divisionschef för transport i Ramböll Danmark och styrelseordförande i konsortiet. Han konstaterar också att konsortiet redan besitter ingående kunskaper om projektet sedan uppdraget med att designa tunneln.

De interna rådgivarna ska bistå Femerns tekniska avdelning som arbetar med projektering, etablering och markarbeten för tunneln.

Mats Påhlsson, divisionschef på ÅF Infrastructure, menar att företagen nu är med om att skapa historia när Skandinavien på ett nytt sätt länkas samman med den europeiska kontinenten.

– Tunneln kommer att skapa stora möjligheter, inte minst vad gäller arbetstillfällen och handelsmöjligheter mellan länderna, säger han.

Enligt Henrik Christensen var det starka och väl kvalificerade anbud som lämnades in från de konsulter som deltog i de två anbudstävlingarna.

Valet av de två konsortierna ger en hög säkerhet och en solid grund att stå på inom hela det tekniska området och stöttar oss i vårt arbete med den pågående tyska godkännandeprocessen innan byggandet kommer igång på allvar, säger han.

Förberedande arbeten har redan inletts på den danska sidan. Bland annat pågår anläggandet av de nödvändiga järnvägsanslutningarna mellan Ringsted och Rödby. Det som drar ut på tiden ä främst det komplicerade förfarande som föregår igångsättningstillståndet i Tyskland. En cirka 14 000 sidor lång ansökan om byggstart var uppe i en offentlig hearing förra året, vilket resulterade i cirka 12 600 dokumenterade synpunkter och kommentarer, i vissa fall på flera hundra sidor. Som jämförelse kan nämnas att den danska motsvarigheten resulterade i 42 inlägg.

Redan 15 februari i år kunde dock byggherren överlämna svaren på samtliga inkomna synpunkter till myndigheterna i delstaten Schleswig-Holstein där ärendet nu väntar på ett avgörande.

Själva byggandet av tunneln är indelat i fyra huvudentreprenader där tre av uppdragen tagits hem av konsortiet Femern Link Contractors där två av de tunga namnen är danska Per Aarsleff och franska Vinci. Vinci samarbetade för övrigt med Skanska vid arbetet med tunneln genom Hallandsås.

Den fjärde entreprenaden gäller bland annat muddring och har tagits hem av ett konsortium där bland andra Boskalis, Hochtief och Züblin medverkar.

En förhoppning är att byggandet ska komma igång 2018, men projektet har också motståndare som aviserat att de ska göra vad de kan för att förbindelsen inte ska stå klar till den planerade invigningen 2028.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079