23948sdkhjf

Maskinjätten landade i Bålsta

Pon Equipment reste landet runt med sin Cat roadshow - vi hälsade på när de besökte Bålsta

Det senaste när det gäller både maskinstyrning och hybriddrift stod på schemat när Cat roadshow kom till ME-skolan. Unikt svenska krav som tiltrotatorer och dragfunktion visades också upp.

Bålsta. Högsommarvärmen låg dallrande över den stora gropen i Bålsta när Cat Roadshow landade i Uppland i mitten av maj.

Till vardags är det ME-skolan som huserar här, men just dessa dagar uppgraderades elevernas maskinpark rätt många snäpp.

De kör ju oftast mindre maskiner, därför vill vi gärna visa dem de nyaste och de större maskinerna, kommenterar Kristian Johansson, produktchef på Pon Equipment.

Det är Pon Equipment som tillhandahåller de maskiner som ME-skolan använder i sin undervisning och när Cat Roadshow, som arrangeras av Pon och ME-skolan gemensamt, nu intog den väl tilltagna skolgården för att visa både befintliga och blivande entreprenörer vad Caterpillar har att erbjuda tog man bland annat med sig stora hybridlastare och jättegrävare med pinfärsk maskinstyrningsteknik.

På plats fanns till exempel Caterpillar 323.

– Det är det senaste i grävmaskinsväg, med den absolut senaste 3D-styrningen från Trimble, säger Kristian Johansson.

Caterpillars samarbete med Trimble sträcker sig till både väghyvlar, grävmaskiner och bandtraktorer.

All elektronik och alla ventiler sitter där de ska direkt från fabrik, man behöver inte lägga hundra timmar på att få allt på plats, på plats finns också snabbfästen – det är bara att klicka i displayen så sitter den rätt, kommenterar Kristian Johansson.

Värt att notera är att det nu går att få vågsystem även till grävmaskinerna direkt från fabrik.

Det har funnits för hjullastare tidigare, nu gäller det även grävmaskinerna, säger Kristian Johansson

Med våg i skopan minskar risken för överlast, konstaterar han.

Vågen läser av varje skopa och summerar vikten, det går också att ställa in en målvikt och få ett larm när den är uppnådd.

I gropen hittar vi också en Caterpillar 972.

Det är en av Caterpillars hybridmaskiner och något vi gärna vill visa, kommenterar Kristian Johansson.

Frågan om bränsleförbrukning är alltid högaktuell, även om dieselpriset varit relativt lågt krävs det extremt låga nivåer för att det inte ska löna sig att använda hybriddrift förklarar han.

– De som kör hybridmaskiner uppger att de ser en markant skillnad i förbrukning.

En Caterpillar M314 tjänade som exempel på att tjat lönar sig.

– Vi har tjatat i flera år att Cat ska ordna dragfunktion direkt från fabrik, svenska entreprenörer vill ha drag och då blir det säkrast och bäst om det görs redan på fabriken, säger Kristian Johansson.

Han gläds åt att Caterpillar lyssnade till Pon Equipment när det gäller just detta, rätt unikt svenska, önskemål som nu finns att beskåda bland annat på demomaskinen på plats i Bålsta – den första maskinen som utrustats med drag direkt från fabrik.

Kristian Johansson rekommenderar starkt att den som vill ha dragfunktion låter installera det på fabrik i stället för att låta återförsäljare sköta den rätt stora detaljen.

Dels frigör vi kapacitet i våra verkstäder och kan göra annat, dels blir det alltid både billigare och bättre om det görs i fabriken.

Demomaskinen är utrustad med en annan svensk specialitet – en tiltrotator. Just denna är förstås Caterpillars egen variant –  som dock tillverkas av svenska Rototilt.

– Caterpillar är först med att kunna erbjuda en tiltrotator direkt från fabrik, där allt är CE-märkt och klart direkt, med hydraulik och rätt spakar och allt, konstaterar Kristian Johansson.

Pon Equipment har sålt Caterpillars tiltrotatorer i knappt ett år och Kristian Johansson tippar att man fått ut cirka 30 produkter på marknaden.

– I vinter kommer det att gå att få även bandgrävarna försedda med snurra direkt från fabrik, det kommer att öka intresset, kommenterar han.

– Suget kommer också att öka när man ser att det går snabbare och blir bättre om tiltrotatorn installeras direkt på fabrik.

I övriga världen är man inte lika intresserad av tiltrotatorer, där svenska entreprenörer är erkänt krävande och vill ha allt och lite till installerat på sina maskiner gör man i många andra länder tvärtom – maskinen strippas på allt som inte är helt nödvändigt.

– De vill ha en naken maskin, konstaterar Kristian Johansson.

Han tror dock att Caterpillars beslut att ta in tiltrotatorn i sitt eget utbud och erbjuda den direkt från fabrik kommer att leda till att det blir fart på snurrorna även utanför Norden.

– Jag får ofta samtal från andra länder där man sett nåt Youtubeklipp om tiltrotatorer och undrar hur det funkar.

Det brukar dock ofta visa sig att de inte har den hydraulik som krävs men intresset finns ju – nästa gång kan de köpa en maskin med snurra direkt från fabrik, det har också kommit förberedande kit som kan underlätta för den som vill ha en snurra. Det kommer, det är bara att vänta och se.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08