23948sdkhjf

Svensk touch på japansk dumper

Jakten på den perfekta maskinen ledde till Japan, men den göteborgska uthyraren var ändå inte helt nöjd och det krävdes lite jobb innan den runtomsvängande banddumpern ansågs god nog för svenska entreprenörer.

Banddumpertillverkaren Morooka försökte sig på en charmoffensiv på Maskinexpo, det japanska företaget är på jakt efter svenska återförsäljare och tog med sig två modeller till mässan: MST-2200VDR, med en maxlast på 11 ton, och den kompakta MST-300VDR med en maxlast på 2,5 ton.

Morooka är knappast en nykomling i Sverige, företaget – som fyller 60 nästa år – har salufört sina produkter i Europa i över 20 år. Japanerna har dock valt att intensifiera sin satsning i vår del av världen och har därför startat ett europeiskt bolag.

– Vi vill utveckla den europiska marknaden, inklusive i Sverige, säger Marius Carstea, försäljningschef på Morooka Europe.

Morooka tillverkar banddumprar i sju olika storlekar, den minsta kan lasta två ton, den största elva ton och det japanska företagets representanter på plats på Maskinexpo var övertygade om att maskinerna borde kunna gå hem i vårt land.

– Det finns mycket våtmark i Sverige och vi har maskiner för riktigt tuffa förhållanden, säger Eiichi Ono, deputy general manager overseas departement.

En svensk som känner väl till de japanska dumprarna är Jonas Törnell. Trots att han är drygt 50 år har han över 40 års erfarenhet som maskinförare, han arbetade länge som entreprenör men gled så småningom över till att hyra ut maskiner i det egna företaget Törnells Maskinuthyrning.

Jonas Törnell är mycket noga med sina maskiner och han tycker sig veta vad entreprenörerna behöver.

– Det måste vara precis rätt för att man ska kunna göra ett bra jobb.

Han drar sig därför inte för att bygga om ekipagen ifall det är något som inte faller honom i smaken.

Ett aktuellt exempel är den Morooka banddumper som visades upp på Maskinexpo. Maskinen tillhör Törnells Maskinuthyrning men den är knappast i originalskick.

Jonas Törnell köpte maskinen i fjol, han hade redan tidigare flera Morookadumprar men saknade en runtomsvängande variant.

– Ingen säljer såna i Europa men jag ville absolut ha en, när det är blött tar man sig inte fram med hjul men om den inte är runtomsvängande sliter man på larverna i onödan.

På Bauma 2016 sökte han med ljus och lykta även i Morookas monter, och upptäckte till sin förvåning att japanerna hade en runtomsvängande variant – Morooka 2200VDR gick att få på det viset och Jonas Törnell tände till på studs.

– Jag sa direkt att jag ville åka till fabriken.

Bara en månad senare var det dags att packa resväskan och flyga till Japan. På plats i fabriken fick dumpern Jonas Törnells godkännande men han var faktiskt inte helt nöjd.

– Flaket var för klent, berättar han.

Affär blev det dock, Jonas Törnell tog hem maskinen och lagom till hösten 2016 satte han igång att förbättra den nyinköpta dumpern så att den uppfyllde de krav han ställde.

– Jag började med att ”öka på” flaket och höjde sidan med 30-35 centimeter.

Efter anpassningen klarar flaket, som i originalskick rymmer elva ton, 13-14 ton.

– Det var viktigt om det skulle gå att hyra ut.

Flaket var nu tillräckligt stort, men det var inte tillräckligt starkt tyckte Jonas Törnell som fortsatte sin anpassning genom att lägga på Hardox 250.

– Jag ville kunna köra berg, då behövs ”Hardox in my body”, kommenterar han.

Banddumpern hade nu ett större och starkare flak, men Jonas Törnell var fortfarande inte nöjd.

– Jag ville ha ett blad också, då klarar man sig med två maskiner i stället för tre på många jobb.

Det finns Morookadumprar med schaktblad, men de satt för långt ut tyckte Jonas Törnell som placerade sitt 3.10 meter breda blad nära maskinen.

– Då hamnar materialet på rätt ställe.

Till sist blev han nöjd med maskinen som sedermera fick bli det största dragplåstret i Morookas Maskinexpomonter. Hemma i Göteborg har han en mindre Morooka och det kan hända att det blir en tredje också.

– Det är bra maskiner men vi får väl se om jag får det pris jag vill ha!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111