23948sdkhjf

Sista hammaren ut

Furukawas serie FJX hydraulhammare är nu komplett, sist in i familjen blev FXJ225 som visades i Amas Svenska AB:s monter på Maskinexpo.

I likhet med övriga serien utgörs hammarens inre av ett enda stycke, avsaknaden av genomgående bultar – den så kallade monoblockkonstruktionen – ska innebära mindre vibrationer, lägre vikt och mer kraft förklarar Fredrik Eriksson, ansvarig för eftermarknad på Amas Svenska AB.

– Det är en servicehammare gjord för att knacka sten som man råkar på ute på arbetsplatserna, det är ingen skuthammare.

Hydraulhammaren väger 1 650 kg och ska passa grävmaskiner i storleksklassen 16-25 ton. Ett nytt dämpningssystem ska minska buller och vibrationer.

Enligt Amas Svenska AB är det en lättare hammare med högre slagenergi och mer kraft, som dessutom kräver mindre underhåll och därmed uppges ge upphov till färre stillestånd.

Amas lyfter också fram att det hydrauliska användningsområdet är så brett att det går att använda samma hammare till flera grävmaskiner i olika storlekar.

Den kompletta FXJ-serien består av sju hammare för grävmaskiner på 9-75 ton.

En annan nyhet i Amas monter var det faktum att Dynasets hydrauldrivna serie (förutom vattenpumparna), fått en ny, tystare motor.

I serien ingår generatorer, vattenpumpar, kompressorer, svetsar med mera.

– Den nya motorn låter knappt, ljudnivån har sänkts från 92 decibel till 83 decibel, säger Fredrik Eriksson.

Enligt Amas Svenska AB är det inte bara ljudnivån som har ändrats utan även frekvensen, som uppges vara en stor faktor för det upplevda ljudet. De nya motorerna ska vara gjorda för att avge ett ljud med en struktur och en frekvens som är ”mer subtil för öronen”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078