23948sdkhjf

Rapport: VA-taxorna behöver fördubblas kommande 20 år

Låg investeringstakt kommer att tvinga upp VA-avgifterna rejält, menar branschorganisationen Svenskt Vatten.
Svenskt Vatten har initierat en studie som genomförts av RISE Research Institutes of Sweden, Ramböll Sverige AB och Ekonomihögskolan i Lund.

– Rapporten visar entydigt på att stora investeringar behövs och att de måste påbörjas nu. Rapporten baseras på noggranna genomgångar av det bästa tillgängliga statistiska underlaget och har utförts av ledande experter. Längre och säkrare går inte att komma i en så här komplex frågeställning, säger Anna Linusson, vd hos branschorganisationen Svenskt Vatten.

Enligt Svensk Vatten investeras i dag 12 miljarder årligen. Branschorganisationens rapport visar att behoven är betydligt högre än så. "Ser man rent tekniskt på de behov som föreligger så motsvarar investeringsbehovet under innevarande år 22 miljarder. Om man började på den nivån skulle utgiften sedan gradvis kunna sjunka", skriver Svenskt Vatten i kommentar till raporten. Det är dock inte möjligt att genomföra så stora investeringsökningar på kort tid, enligt branschorganisationen. Därför räknar rapporten i stället med att investeringarna genomförs under en 20-årsperiod med en nivå av 16,5 miljarder per år (bedömt spann 15-18 miljarder). Det innebär en höjning på 35 procent jämfört med dagens nivå.

Rapportens samlade bedömning är att avgifterna för kommunalt vatten och avlopp behöver stiga med 100 procent, alltså fördubblas, i dagens penningvärde under de kommande 20 åren. Därtill kommer inflation som läggs utöver denna nivå. Det innebär en genomsnittlig ökning av taxan per år med 4 procent utöver inflation.

"Även om man bara gör det allra nödvändigaste kommer kapitalkostnaderna att öka eftersom så stor del av anläggningen redan är avskriven. Det skulle ändå innebära en taxeökning på 60 procent de närmsta 20 åren", konstaterar Svenskt Vatten.

– Om vi inte gör det här kommer funktionen i våra system inte att kunna garanteras. I värsta fall klarar vi inte att leverera ett säkert dricksvatten och att leva upp till våra miljökrav. Vi kommer få svårigheter att klara att bygga ut till de som behöver och får svårt att klara internationella krav. Det kan det bli en bromskloss för samhällsutvecklingen vad gäller bostadsbyggnad, säger Anna Linusson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078