23948sdkhjf

Regeringen vill öka bredbandsbyggandet

Post- och telestyrelsen ska utreda för hur hinder för bredbandsutbyggnad kan tas bort.
Under gårdagen beslutade regeringen för att ge Post- och telestyrelsen (PTS) två uppdrag för en effektivare bredbandsutbyggnad. I linje med regeringens bredbandsstrategi får PTS uppdraget att utreda kommunernas roll på bredbandsmarknaden. Dessutom ska hinder för utbyggnad av fast och mobilt bredband kartläggas.

– Regeringens bredbandsstrategi har målet att hela Sverige ska vara uppkopplat. Det är en förutsättning för att hela landet ska leva. För att hålla uppe en snabb bredbandsutbyggnad behöver onödiga hinder lyftas bort. Dagens två uppdrag till PTS ska hjälpa oss att identifiera vilka åtgärder som krävs, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

De kommunala stadsnäten har stor betydelse för utbyggnaden av bredband i Sverige, men lokaliseringsprincipen avgränsar stadsnätsbolagens marknad till den egna kommunen. Regeringen ger därför PTS i uppdrag att se över kommunernas roll på marknaden när det gäller utbyggnad och tillhandahållande av bredband. PTS ska även titta på hur ett undantag från lokaliseringsprincipen ska kunna utformas.

Enligt regeringen upplevs också dagens tillståndsprocesser i många fall som komplicerade och tidskrävande, vilket kan påverka investeringsvilja och utbyggnadstakt i negativ riktning. PTS har därför fått uppdraget att även undersöka för hur dessa tillståndsprocesser kan tydliggöras och förenklas.

Uppdragen ska slutredovisas till Regeringskansliet i juni 2018.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063