23948sdkhjf

”En fuktig och oberäknelig affär”

– Vi kom till Seljord för att sätta norskt rekord i tunneldrivning. I stället har det blivit norskt rekord i vattentryck, säger Ingvar Karlsen, NCC:s anläggningansvarige vid anläggandet av Mælefjelltunneln ingående i E134 i Telemark, där högt vattentryck försvårat arbetet avsevärt.

Tunneln genom Hallandsås blev en långvarig följetong som orsakade mycket tankemöda och kluriga lösningar innan entreprenörerna fick bukt med horstens sprickiga och vattenrika innehåll. Sedan ett par år tillbaka har även Norge sin egen motsvarighet, om än i light-version. Men det har behövts gott om teknisk kreativitet och lite tänkande utanför den berömda boxen för att få bukt med det vatten som formligen forsar fram i berget där den 9,4 kilometer långa Mælefjelltunneln dras fram.

Tunneln utgör merparten av den sammanlagt 11,7 kilometer långa vägsträcka som efter färdigställandet 2019 ska förkorta resvägen mellan Notodden och Seljord på E134 i Telemark med elva kilometer, vilket innebär att restiden förkortas med 16-18 minuter. Framför allt handlar det dock om att förbättra säkerheten på vägen och att underlätta för främst den tunga trafiken som vintertid ofta har stora problem med dagens branta stigningar.

Uppdraget togs hem av NCC i en totalentreprenad värd strax över en miljard norska kronor. Arbetet inleddes på Gvammensidan strax före jul 2014 och två månader senare drog arbetet igång även på Århussidan. Arbetet på Gvammensidan har i princip gått enligt plan, något som inte kan sägas om arbetet på motsatt sida där anläggarna snabbt fick enorma problem med inläckande vatten.

– Normalt klarar vi att driva en tunnel 60-90 meter i veckan i berg, men på Århussidan har det funnits veckor där indriften varit i stort sett obefintlig. Det säger en hel del om de svårigheter vi mött, säger Ingvar Karlsen som är NCC:s ansvarige för anläggningsarbetet.

Skillnaden i arbetsförhållandena märks inte minst av att anläggarna betat av runt sex kilometer tunnel på Gvammensidan medan Århusdelen bara nått hälften så långt. Sammantaget innebär det att man ligger cirka sju månader efter plan, något som främst tillskrivs synnerligen extrema vattenproblem.

– Omfattningen av det vatten vi stött på i tunneln har knappast någon tunneldrivare stött på i Norge tidigare så det var verkligen inget vi räknat med. Med en tunnel som är en mil lång och med nästan 1 000 meter berg ovanför är möjligheterna att undersöka berget längs hela tunnelsträckningen begränsade, säger NCC:s projektledare Thorfinn Haugo.

– Vi har kämpat mot vatten med extremt högt tryck. Som mest har det handlat om vattentryck på upp till 85 bar och ett inflöde på 2 000-3 000 liter i minuten. Arbetet längst fram i tunneln har stundtals varit en fuktig och oberäknelig affär, säger Thorfinn Haugo.

En vanlig lösning för att hålla vattnet borta är traditionell injektering, vilket visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Dagens injekteringsriggar pumpar upp mot 100 bar, men det är inte tillräckligt för det vattentryck vi tvingats hantera. Vi har därför dimensionerat upp pumputrustningen med egenutvecklad utrustning som gör att vi kan pumpa in cement med upp till 120 bar, vilket krävs för att klara det extrema vattentrycket, säger Ingvar Karlsen.

Runt 150 extra trailertransporter med cement har krävts för att få tillräckligt med tätningsmedel att pumpa in i tunnelväggen och stoppa vattnet. Dessutom har det omfattande tätningsarbetet tvingat anläggarna att dubbla kapaciteten på den reningsutrustning som tar hand om det nedsmutsade vattnet i tunneln.

Därutöver har det också krävts en hel del sonderingsborrning för att förbereda anläggarna inför nya vattenkaskader. Och det är ingen tvekan om att de fått mer än sin beskärda del av det inkommande vattnet som slitit hårt på både utrustning och manskap.

– Vi har pratat om hur imponerade vi är av manskapet som står där och blir våta i sina regnkläder samtidigt som driften är minimal. De förtjänar all respekt, säger Statens Vegvesens Trude Holter som får medhåll av Thorfinn Haugo.

– De har stundtals haft det tungt med extra arbete under de två år vi hållit på, samtidigt som driften har gått långsamt. De är riktiga hjältar, säger Thorfinn Haugo.

Tunnelberget har kommit väl till pass i helt andra sammanhang. Sammantaget handlar det om ungefär 1,2 miljoner kubikmeter, varav en del har använts i projektet, merparten har transporterats till olika lagringsplatser medan ungefär 182 000 kubikmeter berg har använts i andra bygg- och anläggningsprojekt i närområdet. Hanteringen av bergmassorna har också gett mängder med jobb till åkarna. Enbart för det berg som använts i närområdet handlar det om ungefär 12 000 turer med lastbilar för att berget ska nå sina nya destinationer.

Genomslaget i tunneln beräknas ske i dagarna och kan mycket väl vara genomfört när detta läses. Då återstår fortfarande att frostsäkra sträckan och anlägga själva vägen som kommer att färdigställas något försenad eftersom arbetet blev betydligt besvärligare än väntat.

– Vi kom till Selfjord för att sätta norskt rekord i tunneldrivning. Det blev norskt rekord i vattentryck, säger Ingvar Karlsen.

Mælefjelltunneln

Längd: 9,4 km (med anslutande vägar 11,7 km).

Entreprenör: NCC

Entreprenadform: Totalentreprenad

Beställare: Statens Vegvesen

Byggtid: 2014-2019

Kortar E134 med 11 km.

Restiden förkortas 16-18 minuter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.076