Nycklar låser sopstrejken

| Av Joel Eriksson | Tipsa redaktionen

Det pågår en vild strejk bland sophämtare på ett företag i Stockholm. Sänkta löner och en inventering av nycklar har låst konflikten.

Sophämtarna på Reno Norden i Stockholm gick på onsdagen ut i en vild strejk efter att arbetsgivaren vill göra om lönessystemet så att lönerna minskar. Samtidigt vill man att en stor inventering av nycklarna företaget förfogar över ska göras, något som sophämtarna inte går med på om lönerna sänks rapporterar Expressen.

– De har sagt att vi måste hjälpa till med inventering av alla nycklar, portkoder och brickor som vi använder när vi hämtar sopor. Men vi vill inte lämna över denna kunskap vi fått lära oss själva så att de kan sparka oss och anställa någon annan billigare, säger Peter Börjesson, som är de strejkandes talesperson till Expressen.

Reno Nordens vd Peter säger till tidningen att det är kunden Stockholms vatten som ställt krav på att nycklarna måste inventeras.

– Nycklarna var från början märkta, men sophämtarna har under årens lopp tagit bort märkningen så att bara de har den kunskapen nu, säger han till Expressen.

Enligt de strejkande skulle det nya lönesystemet innebära en sänkning av deras löner med mellan 5000-10000 i månaden. Peter Ekholm medger att det blir en sänkning men tycker samtidigt att den är försvarbar.

– Det är inte rimligt att en sophämtare tjänar 40 000-45 000 i månaden med en arbetstid på 28-29 timmar i veckan. Detta bygger på gamla avtal från 70-talet, och det är dags att göra om, säger Ekholm.

När konflikten kan få en lösning var inte klart under torsdagsmorgonen.

– Så länge kravet på nyckelinventeringen kvarstår så strejkar vi, säger Peter Börjesson till Expressen.

En krisplan har tagits fram från Stockholm vattens sida.

– Vi måste börja hämta soporna och kommer att sätta in andra resurser om man inte kommit fram till någon lösning innan klockan 09 idag, torsdag, säger Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm vatten till tidningen Mitt i.

Uppdateras


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Kommentarer

Robert Carlsson
Tar man bort märkningen av nycklarna så lär väl ändå det räknas som sabotage? Det är väl grund för omedelbar uppsägning?

Och vägrar man tala om var olika nycklar går så är väl det ordervägran? Det är väl också grund för omedelbar uppsägning?

Och om artikeln stämmer avseende lön kontra arbetstid så kanske sopåkarna ska växa upp och inse att alla måste arbeta för sin lön? Har man 40+ för 30- arbetstimmar så måste man väl ändå inse att man är oerhört bortskämd?

Joel Eriksson
Hej Robert.
Uppgifterna om löner är påståenden från arbetsgivare respektive arbetstagare. Några exakta sådana siffror har vi inte. Men det som är säkert är att de siffrorna varierar. Och det nya avtalet är inte överenskommet ännu. Jag kan rekommendera Stockholmstidningarna samt Svt och Sveriges radio för att få en så omfattande bevakning som möjligt i frågan.

Vad gäller löneläge förhandlas lönerna just nu och avtalet är inte klart. Transportarbetarförbundet står inte bakom strejken, därför är det en vild strejk. Vi kommer inte lägga någon värdering i hur mycket eller lite lön någon bör ha. Men det är ju alltid intressant och dina frågor ger ju upphov till flera tänkbara uppslag vad gäller just lönesättningen, och hur det ska gå till. Vi kommer att fortsätta hålla koll på avtalsrörelserna som rör vår branscher.

Att de skulle ha tagit bort märkningar är ett påstående från arbetsgivare, det sopåkarna ställer sig emot är att genomföra en inventering och då använda sin kunskap om det som förhandling i avtalsförhandlingen. De är rädda att om de släpper sin kunskap till företaget skulle det leda till att arbetsgivaren avskedar befintlig personal och anställer personal med lägre löner. Återigen är detta ett påstående från en av parterna.

Vi är försiktiga med att påstå att det ena eller det andra är sant. Som brukligt är när ord står mot ord. Däremot är det fullt förståligt att en sån här fråga rör upp känslor för inblandade och betraktare. Vi är därför noga med att inte uttrycka några åsikter utan försöker ge en bild av vad som har hänt och hur parterna står.

Mvh
Joel Eriksson
redaktör Entreprenad

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nyckelchef till SMP

SMP Parts har fått en ny chef för inköp och logistik – Carina Hägglund kommer att ingå i koncernledningen och får ansvar för företagets leverantörssamarbeten.

NRC står för dubbelspår i Hallsberg

Betongen ska bli klimatneutral

Den nystartade plattformen Betonginitiativet ska leda arbetet med att ta fram en färdplan för klimatneutral betong år 2045.

Myndighetskrångel slår mot gruvnäringen

Kaos i beslutsordningen hotar utveckling och jobb i Norrbotten. Det hävdar nio lokalt verksamma S-politiker som är mycket kritiska till hur statliga myndigheter sätter käppar i hjulen för gruvnäringen.

Mycket ska bli mer

Förarlösa gruvtransporter

Ett lovande tecken på att gruvindustrin hunnit en bit på väg i sin återhämtning är att Rio Tinto nu gör en satsning på bortåt fem miljarder US-dollar för att öka produktiviteten. Bland annat investeras stort i teknik som omvandlar gruvtruckar från Komatsu och Caterpillar till självkörande.

Nyhetsbrev

Förtätning i Lund

Arkiv

Sliten bro repareras

Småvältar med sikte på uthyrning

Engcon inviger i Polen

Kontrollerad glasåtervinning gör miljön till vinnare

Färre transporter, minskade utsläpp och fräschare återvinningsstationer. Det är några av de fördelar som utlovas med hjälp av de nivåmätare som i ungefär ett års tid funnits utplacerade på återvinningsbehållare för glas runt om i landet.

Lättfyllning på svårt ställe

Renoveringen av Göta kanal tuffar vidare, snart drar det största jobbet hittills igång – en ny kanalbank.

Modern förskola i två plan

Umeå får en ny förskola med sex avdelningar, ett uppdrag som gått till Sellbergs Entreprenad.

Täby växer

Veidekke har slutfört ett optionsavtal från 2011 och förvärvat en fastighet i Täby. Tanken nu är att bygga 56 småhus.

Fler maskiner från Oisterwijk

Peab Industri säljer delar av Marin till Lambertsson

Fördjupat samarbete om säkerhet

Ramirent förlänger samarbetet med Erlandssonkoncernen, ett upplägg som omfattar maskiner och tjänster men också CSR, säkerhet och arbetsmiljö.

Skanska vinstvarnar – säger upp 3 000 anställda

Byggkoncernen meddelar i dag att man till följd av bland annat svaga resultat i Europa säger upp 3 000 personer för att minska kostnaderna.

Storsatsning i Uppsala

Ångströmlaboratoriet ska byggas ut – en satsning på en dryg miljard kronor. Generalkonsult för projektet blir Tema, ett uppdrag värt 32 miljoner kronor

Mercedes och Daf ökar men Volvo säljer mest

Med drygt 41 procent av totalmarknaden sålde Volvo Lastvagnar även 2017 flest lastbilar över 16 ton i Sverige. Störst procentuell ökning bland de tillverkare som sålt mer än 100 fordon under året noteras dock av Daf som ökade försäljningen med 28,4 procent.

NRC kniper Orust-kontrakt

Nordisk Bergteknik köper norsk aktör

Pegroco stärker marknadspositionen i Norge med ännu ett förvärv av en norsk aktör inom bergteknik.

Badhusbyggen i Nacka

Kobelco slår ihop koncernbolag

Delete till Gällivare

Han går från från Arla till transportbolag

Blekingesjukhuset växer

Fredsund värvar från Atlas Copco

Helgjutet företagsköp

Två år utan registrering

Satsar på saltning

7

Tyngre vikt på väg

Kvinnor nobbar bygg

River och bygger i Mölndal

Logiwaste satsar på mobilt sopsug

Ny vd på Veidekke industri

Se alla Företagens egna nyheter

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Marknadens bästa maskin?

Personalnytt från Metso Sverige

Ny kund!

KIPP´s knoppar och vred

Få helikoptervy med Brigade – Nu lanserar vi generation 2 av Backeye 360!

PRESTONE® och Ringbrothers Custom 1972 AMX Javelin

KIPP Produktnyheter

PRESTONE® firar 90 år!

NYTT! RUBIA OPTIMA 1100 FE 10W-30, högkvalitativ motorolja, med API CK & VOLVO VDS-4.5. godkännanden

Första Case bandschaktare, M-serien, levererad av Maskinia

Nytt nummer av Materialhanteraren ute!

EFTERLYSNING FRÅN AREMA: Teleskoplastare Manitou MT1135 stulen från Rosersberg 25 november

Wow se hit

Radardetektering - en förebyggande livräddare inom arbetssäkerhet

100 st Malwa 560 producerade sedan introduktionen på Elmia Wood 2013!

Hybridtorkarbladet – En perfekt symbios mellan beprövad och modern teknologi

KIPP Nollpunktsspännsystem

Ny säljare på Metso i norra regionen

Exporterad säkerhet - Q & A med Stéphane Legret från Brigade HQ, London

Certex Svenska medlem i LEEA

Så enkelt kommer du igång med SmartDok

Nytt samarbetsavtal mellan Constructor Sverige AB och TRILOGIQ Sweden AB

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Välkommen att besöka oss på Elmia Subcontractor!

Sänd till en kollega

0.208