23948sdkhjf

Nycklar låser sopstrejken

Det pågår en vild strejk bland sophämtare på ett företag i Stockholm. Sänkta löner och en inventering av nycklar har låst konflikten.
Sophämtarna på Reno Norden i Stockholm gick på onsdagen ut i en vild strejk efter att arbetsgivaren vill göra om lönessystemet så att lönerna minskar. Samtidigt vill man att en stor inventering av nycklarna företaget förfogar över ska göras, något som sophämtarna inte går med på om lönerna sänks rapporterar Expressen .

– De har sagt att vi måste hjälpa till med inventering av alla nycklar, portkoder och brickor som vi använder när vi hämtar sopor. Men vi vill inte lämna över denna kunskap vi fått lära oss själva så att de kan sparka oss och anställa någon annan billigare, säger Peter Börjesson, som är de strejkandes talesperson till Expressen.

Reno Nordens vd Peter säger till tidningen att det är kunden Stockholms vatten som ställt krav på att nycklarna måste inventeras.

– Nycklarna var från början märkta, men sophämtarna har under årens lopp tagit bort märkningen så att bara de har den kunskapen nu, säger han till Expressen.

Enligt de strejkande skulle det nya lönesystemet innebära en sänkning av deras löner med mellan 5000-10000 i månaden. Peter Ekholm medger att det blir en sänkning men tycker samtidigt att den är försvarbar.

– Det är inte rimligt att en sophämtare tjänar 40 000-45 000 i månaden med en arbetstid på 28-29 timmar i veckan. Detta bygger på gamla avtal från 70-talet, och det är dags att göra om, säger Ekholm.

När konflikten kan få en lösning var inte klart under torsdagsmorgonen.

– Så länge kravet på nyckelinventeringen kvarstår så strejkar vi, säger Peter Börjesson till Expressen.

En krisplan har tagits fram från Stockholm vattens sida.

– Vi måste börja hämta soporna och kommer att sätta in andra resurser om man inte kommit fram till någon lösning innan klockan 09 idag, torsdag, säger Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm vatten till tidningen Mitt i.

Uppdateras
Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.174