23948sdkhjf

Volvo avyttrar ägarandelen i Deutz

Volvokoncernen har sålt hela sitt innehav, motsvarande drygt 25 procent av det totala antalet aktier, i den tyska motortillverkaren Deutz. Försäljningspriset anges till motsvarande 1,9 miljarder kronor.

Våren 2012 stod det klart att Volvokoncernen skulle bli största aktieägare i Deutz med en andel på 25 procent plus en aktie. Volvos dåvarande vd och koncernchef Olof Persson förklarade då förvärvet så här:

­– Under många år har Deutz varit en viktig leverantör och partner. Att vi nu ökar vår ägarandel i bolaget är ett naturligt steg i ljuset av våra planer på ett ökat kommersiellt samarbete inom medeltunga motorer.

Bland annat hade de båda företagen strax dessförinnan beslutat att undersöka förutsättningarna för att förlänga sitt långsiktiga samarbete genom att tillsammans utveckla nästa generation medeltunga motorer avsedda för industri- och anläggningsmaskiner. Bland annat fanns förhoppningar om att etablera ett gemensamt samriskbolag i Kina för tillverkning av medeltunga motorer i samma segment.

Som en direkt följd av nedgången i Kina valde dock företagen att avbryta den gemensamma kinesiska satsningen i början av 2015.

Nu väljer Volvo dessutom att avveckla sitt ägande i den tyska motorjätten. Däremot påpekar båda parter att det mångåriga affärsmässiga samarbetet kommer att fortsätta.

– Vi kommer att fortsätta vårt nära samarbete med Volvo och förbli en viktig leverantör, framför allt till entreprenadmaskinerna. En direkt följd av aktieförsäljningen är att vi nu kan förstärka vår profil som oberoende leverantör, säger Frank Hiller, styrelseordförande i Deutz.

För Volvos del rapporteras försäljningen medföra en reavinst på cirka 350 miljoner kronor och en positiv påverkan på koncernens kassaflöde.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093