23948sdkhjf

300 år gammal bro renoveras

Östra bron i Karlstad ska rustas upp. Det är Sveriges längsta stenvalvsbro med 300 år på nacken.
Det är den största renoveringen som gjorts av bron sedan 1950-talet rapporterar P4 Värmland

– Vi har grävt av all gammal asfalt och sen har vi schaktat ur bron och kört bort massa material, så ungefär halva bron är i dagsläget urschaktad. Nu har vi målare som är här. De håller på och blästrar och målar för fullt. Sen ska vi byta ut grundavlopp och ytavlopp, säger Peter Lövgren, platschef på Veidekke som sköter renoveringen.

Ett kommande steg är betongreparationer som ska göras på ytorna som grävs fram.

– Det är en del reparationer att göra högst upp på kantbalken, men det som var nere i trågen såg väldigt bra ut. Bättre än vad vi trodde. När det är klart ska vi börja med det nya tätskiktet. En ny tätskiktsmatta ska klistras på hela bron. Och sen ska vi gjuta en skyddsbetong på sju centimeter över hela bron och återfylla nytt material, säger han.

Ett moment som kan bli svårt är reparationer som ska göras på brostöden under vatten.

– En dykare kommer hit om några veckor och börjar med de jobben. Det har gjorts en undersökning, men det var för några år sedan, så vi vet inte om skadorna stannat vid det som var då. I dagsläget är det gynnsamt med lågt vatten, men får vi mycket regn med högre vattenstånd och mer strömmar kan det bli bökigare, för det är rätt strömt under bron, säger Peter Lövgren.

En av svårigheterna med att reparera en så pass gammal stenbro är att det är svårt att veta hur tillförlitliga ritningarna är.

– Det finns gamla ritningar, men man vet aldrig vad man hittar när man gräver upp det. Ingen vet ju om det är exakt så det är gjort. Men hittills har det sett bra ut och inte varit några överraskningar.

Beläggningen ska enligt Peter Lövgren komma igång i november. Slutbesiktning ska vara den 3 december.




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063