23948sdkhjf

De är mest utsatta för kemikalier

Byggrivning, malmbrytning och golvläggning hör till arbeten där exponering av kemikalier är som farligast, enligt en finsk utredning.
Arbetshälsoinstitutet i Finland har utrett vilka yrken som utsätts för farligast exponering av kemikalier. Listan över farliga arbeten toppas av plastarmering, båtlaminering, byggrivning, dammande arbete vid malmbrytning samt golvläggning och billackering.

Det är exponeringen för damm, lösningsmedel och luftvägsretande kemikalier som orsakar de största riskerna, skriver de i ett pressmeddelande.

– Det finns en stor mängd information om olika exponeringsfaktorer, men informationen är utspridd på olika ställen, vilket gör det svårt för arbetsplatserna att använda den information som finns. Hälsorisker förbises och många riskarbeten utlokaliseras till små underleverantörer, som saknar beredskap att förebygga kemikalierisker, säger Sanni Uuksulainen, senior expert vid Arbetshälsoinstitutet, om situationen i Finland.

De farligaste riskarbetena och yrkena i fråga om kemikalieexponering i Finland är: plastarmering och båtlaminering, byggrivning, dammande arbete vid malmbrytning, golvläggning, tillverkning av betongprodukter, billackering, användning av formaldehydlimmer inom trävaruindustrin, svetsning och skärbränning inom metallprodukt-, maskin- och transportmedelstillverkning, svetsning och skärning av aluminium, samt bageriarbete.

I dag är det inte så vanligt med exponering av asbest i Finland, men de som arbetade med det för 30-50 år sedan insjuknar fortfarande.

De som jobbar med malmbrytning har visat sig vara bland de grupper som oftast insjuknar i lungcancer. Risken ökar bl.a. vid exponering för dieselavgaser.

Sjukdomar som astma, kroniskt obstruktiv lungsjukdom och silikos är störst i byggrivningsarbete.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094