23948sdkhjf

Snabba ryck på små ytor

På Intermat 2015 premiärvisades Hitachis nya generation grävmaskiner i serie 6 i Europa. Sedan dess har modell efter modell uppgraderats – det gäller även hjullastare och hjulgrävare, vilket kommer att framgå på Entreprenad Live där bland annat nya hjulgrävare i 17-tonsklassen visas fram.

Hos den svenska generalagenten Delvator talas om tekniksprång som lyft den senaste generationen Hitachimaskiner med avseende på såväl miljö som prestanda och förarmiljö. De nya serie 6-maskinerna har så här långt även tagits emot väl av de svenska maskinentreprenörerna. Den svenska representanten ser med stor förväntan fram mot fortsättningen, nu när generationsskiftet även nått hjullastare och hjulgrävare.

På Entreprenad Live visas bland annat ZX140W och den mer kompakta ZX145W, två modeller i Hitachis utbud av hjulgrävare som väger in kring 17 ton. Den riktigt stora skillnaden mot föregångarna är att den tidigare trelitersmotorn ersatts av en fyralitersmotor från Deutz. En effekt av den större motorn är att de kraftigt dimensionerade hydraulpumparna kan leverera ett högre oljeflöde, oavsett varvtal. Ökad kapacitet i kombination med mer uthållig drift utlovas.

Enligt generalagenten uppskattas maskinerna bland annat för sin accelerations- och segdragningsförmåga. Bland annat utlovas snabbhet med lågväxeln inkopplad och i motlut – egenskaper som inte minst kommer till sin rätt på arbetsplatser där det krävs många förflyttningar. Manövreringen underlättas när föraren känner att lågväxeln kan användas praktiskt taget hela tiden och därmed undvika växelskiften.

Generalagenten lyfter även fram stabiliteten som är extra anmärkningsvärd i ZX145W-6, som ligger kvar i 17-tonsklassen och utlovas ha samma räckvidd som ZX140W-6 trots att modellen är kortrumpad. Enligt uppgift har mer än 100 designuppdateringar gjorts för att bland annat skapa en maskin, användbar vid exempelvis servicejobb i tättbebyggda områden och på trafikerade platser med begränsat utrymme.

Därutöver utlovas rymliga hytter med låg ljudnivå och god sikt, även åt sidorna.

För de kunder som vill minska risken för driftstopp och oplanerade reparationskostnader finns möjlighet att teckna en utökad garanti och serviceavtal som inte bara minskar risken för stillestånd utan också kan bidra till ett högre andrahandsvärde, enligt Delvator.

Parallellt med introduktionen av nya maskiner fortgår ett kontinuerligt arbete med att vässa nätverken för försäljning och eftermarknad. Exempelvis gick Delvator in som huvudägare i HVL Maskin i våras, ett företag som är baserat i Arlandastad och auktoriserad verkstad för Hitachi sedan ett par år tillbaka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094