23948sdkhjf

Dålig design tycker VTI

Mötesfria vägar är säkrare, men de slits snabbare uppger VTI som rekommenderar höjda tekniska krav. – För att minska nedbrytningen behövs en förbättrad design, till exempel breddade mitt- och sidovägrenar som ökar sidoförflyttning av fordon.

Trafikverket har byggt om många vägar till mötesfria så kallade 2+1-vägar, tanken har varit att åstadkomma en säkerhetsnivå liknande den på motorvägar, att kunna undvika frontalkrockar utan att att behöva bygga dubbla körfält.

Satsningen har också fått effekt, enligt ett pressmeddelande från VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) har dödsolyckorna reducerats med ungefär 80 procent.

VTI uppger dock att en studie visar att 2+1-vägarna bryts ned snabbare än traditionellt utformade vägar.

Jämförelser har visat att utvecklingen av spårdjup ökade upp till 60 procent på de enfiliga sträckorna av mötesfria vägar. Det blir färre sidoförflyttningar av fordonen, vilket resulterar i slitage och att belastningen koncentreras till smala spår längs med vägsträckan, säger Terence McGarvey, forskningsingenjör på VTI, i ett pressmeddelande.

I projektet, som finansierats av Trafikverket, har VTI har bland annat undersökt hur fordonen förflyttar sig på vägen. Resultatet visar att en väsentlig del av problemet beror på att fordonen får ett begränsat utrymme att röra sig i sidled, förklarar VTI. På de enfiliga sträckorna ska sidoförflyttningen ha minskat 24 procent bland lätta motorfordon och 19 procent bland tung trafik. Minskningen för 1+1-vägar uppges vara ännu större: 44 procent respektive 39 procent.

– Den accelererade nedbrytningen uppstår på grund av designen. För att minska nedbrytningen behövs en förbättrad design, till exempel breddade mitt- och sidovägrenar som ökar sidoförflyttning av fordon eller modifierade asfaltsblandningar som står emot deformation. Sådana åtgärder kräver dock större initiala investeringsinsatser, säger Terence McGarvey.

VTI påpekar att även filbredd, kantbredd, total bredd mellan vägkanten och den centrala barriären inverkar på fordonets position och sidoförflyttning, forskarna uppger också att de gått igenom de tekniska kraven och kommit fram till att det kanske inte är lämpligt att använda ett existerande slitlager när man designar mötesfria vägar.

Enligt VTI kan slitaget kan öka med 30 procent om man använder undermåliga existerande slitlager och forskarna drar därför slutsatsen att de tekniska kraven kan behöva höjas när traditionella vägar byggs om till mötesfria.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079