23948sdkhjf

Ex-minister tar över som byggar-vd

Förre infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd tillträder 1 oktober som vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier.

Catharina Elmsäter-Svärd kommer närmast från egen verksamhet och har tidigare bland annat varit infrastrukturminister samt finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Utnämningen innebär ett stort avsteg från de riktlinjer som tidigare styrt valet av vd. Ända sedan Byggförbundet och Svenska Byggnadsentreprenörförbundet, SBEF, slog sina påsar ihop 1986 har organisationen letts av en representant med bakgrund från något av medlemsföretagen. Den här gången väger politiska erfarenheter tungt i vågskålen.

– I en tid när svensk byggbranschs betydelse för att lösa samhällsutmaningarna blir allt större behövs en vd som kan kombinera kunskap om politiska processer med erfarenhet från både medlemsorganisationer och näringslivet. Och som dessutom har ett gediget och tryggt ledarskap. Det är precis vad vi får med Elmsäter-Svärd, säger Svante Hagman, styrelseordförande för Sveriges Byggindustrier.

För Catharina Elmsäter-Svärd blir det en ny utmaning som hon ser fram mot att anta.
– Behovet av fler bostäder, vägar och järnvägar är större än någonsin. Med min erfarenhet från politik, näringsliv och organisationsvärlden hoppas jag kunna bidra till att skapa ännu bättre förutsättningar för det. Det ska bli väldigt roligt att tillsammans med Sveriges Byggindustriers medlemsföretag få fortsätta bygga Sverige starkt, säger hon.

Catharina Elmsäter-Svärd ersätter Mats Åkerlind som varit tillförordnad vd i Sveriges Byggindustrier sedan Ola Månsson lämnade organisationen tidigare i år. I och med tillträdet återgår Mats Åkerlind till sin tidigare roll som vice vd och förhandlingschef.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063