23948sdkhjf

Wiklunds utbud allt bredare

En eldriven lastare är tillsammans med en elvatons hjulgrävare ett par dragplåster i Wiklund Tradings monter på Entreprenad Live.

Wiklund Trading har den senaste tiden lagt mycket krut på den etablering i Enköping som slog upp portarna i våras. Hjärtat finns dock kvar i Billeberga och när portarna till årets sydsvenska entreprenadmaskinmässa öppnar på Ring Knutstorp väntar bland annat en rykande färsk Yanmar-grävare på besökarna.

Lika offensivt som Wiklund Trading är i Sverige, lika offensivt är Yanmar i sin satsning på ett allt bredare sortiment av mindre entreprenadmaskiner. Senaste tillskottet är förvärvet av Terex tillverkning av kompaktmaskiner i Tyskland med produkter som tidigare gick under varumärket Schaeff. Förvärvet innebar bland annat att den tidigare tillverkningen av minigrävare i Frankrike kompletterades med egen tillverkare av lastare i Europa. Dessförinnan har det japanska företaget samarbetat med bland annat slovakiska Way Industries för produktion av skidsteers och med italienska Venieri vad gäller mer konventionella lastare.

På Entreprenad Live blir det på lastarsidan ändå mest fokus på Kramers eldrivna fyratons hjullastare 5055e som lanserades förra året, men som nu visas på mässa i Sverige för första gången. Enligt tillverkaren är prestandan likvärdig med de traditionella dieseldrivna motsvarigheterna. Två elmotorer, en för drivlinan och en för hydraulsystemet, arbetar oberoende av varandra och utlovas ge ett konstant vridmoment – från stillastående till maxfart på drivmotorn och från ingen last till max belastning på hydraulmotorn.

Laddas maskinen under natten samt under frukost- och lunchpauserna ska den dessutom kunna vara igång under en hel arbetsdag.

Från Yanmar kommer en bandgrävare på sex ton – SV60 – som ska vara utvecklad och producerad i St Dizier för den europeiska marknaden. Enligt uppgift kommer maskinen praktiskt taget direkt från fabriksgolvet, vilket innebär att de svenska maskinentreprenörerna är bland de första som får stifta bekantskap med nykomlingen. Informationen är fortfarande något knapphändig, men kraften hämtas från en av Yanmars egna motorer på 45 hästkrafter och med en bredd strax under två meter och höjd som anges till 2,55 meter lär den passa bra i trånga miljöer.

En tredje nykomling är Yanmars B110W, en hjulgrävare på elva ton och utrustad med en Deutz-motor på 85 kilowatt (116 hästkrafter). Enligt tillverkaren bidrar hög lyftkapacitet och ett högkvalitativt hydraulsystem till att maskinen klarar arbetsuppgifter som annars brukar utföras av större maskiner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078