23948sdkhjf

Trafikverket: Kan ta 20-25 år

I väntan på justering av trafikförordningen mäter Trafikverket bärigheten på det statliga vägnätet. En stor del av vägarna är gamla och behöver förstärkas innan man kan släppa på för 74-tonstrafik.
Skog Supply har tidigare rapporterat om godkännandet av 74-tonstrafik på de svenska vägarna. För några veckor sedan uttalade sig Trafikverket om att ungefär tio procent av de statliga vägarna håller för den nya bärighetsklassen.

Läs också: Vägarna håller inte för 74-tonstrafik

Från Trafikverkets håll arbetar man med att mäta bärigheten på vägar och broar. Men innan de tyngre lastbilarna kan släppas på måste först trafikförordningen justeras och komma på plats.

– Även om det finns ett regeringsbeslut och ett riksdagsbeslut så måste det till en justering i trafikförordningen. Det är trafikförordningen som ger Trafikverket och Transportstyrelsen bemyndigande att besluta om vägnät och fordonskrav, och det har inte kommit på plats ännu, säger Lars Bergman, strategisk infrastrukturplanerare på Trafikverket, till Skog Supply.

Kan dröja till nästa sommar
Det är alltså den nya bärighetsklassen för 74 ton, eller bärighetsklass 4, som ska sättas på plats innan Trafikverket kan godkänna sådan trafik på vägarna. Lars Bergman säger att man arbetar med att kartlägga vägarna men att man inte kan ta ett beslut än, inte förrän trafikförordningen är på plats.

– Det var tänkt att trafikförordningen skulle vara uppe på remiss innan sommaren så att vi skulle kunna besluta om föreskrifter i januari/februari nästa år. Nu blir det inte så, vi ser nu att den kanske kommer på remiss i september/oktober. Sen tar det sin tid, och det kanske är först till våren/sommaren 2018 som vi kan ta beslut om vilka vägar som godkänns för den nya bärighetsklassen.

20 år innan större delen av vägnätet håller
Lars Bergman berättar att man på lång sikt har målet klart – att större delen av det statliga vägnätet ska hålla för 74-tonstrafik.

– Det bygger på att vi måste förstärka en del vägar och broar. Det gör vi med vårt ordinarie anslag för bärighetsåtgärder från riksdag och regering.

När kan det vara klart?
– Då pratar vi 20-25 år, minst, säger han.

Vägnätet är gammalt, speciellt vägarna som trafikeras av skogsindustrin. Det är ett vägnät som är byggt på 1930-1940 talet och byggdes för mellan 25 och 40-tonstrafik, säger Lars Bergman och tillägger att vägar som körs av skogsindustrin prioriteras i ett första skede.

– Det är i första hand skogen som fört fram önskemålen tidigt om utökad bärighetsklass. Sen är det intressant att fler och fler branscher har hört av sig och speciellt anläggningsbranschen är intresserade av att kunna köra tyngre och därmed minska antalet lastbilar på vägen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078