23948sdkhjf

Negativ trend kan vara bruten

Fler vill gå yrkesutbildningar på gymnasiet. Uppåt för fordon, transport, bygg och anläggning.
Det är en liten ökning totalt sett men i den går att se ökade siffror för bygg- och anläggning samt fordon- och transport. En positiv trend går att se för yrkesutbildningar överlag. 36,8 procent av de ansökande valde yrkesutbildningar, jämfört med föregående år som var 36,3 procent.

– Det är glädjande att intresset för att söka yrkesprogram ökar även om man hade önskat en större ökning. Det finns ett stort behov på arbetsmarknaden av den kompetens som elever har med sig från yrkesprogrammen, säger Thomas Rotter, enhetschef på Skolverket i ett pressmeddelande.

Inte tillbaka på 2011 års nivå

Däremot är andelen betydligt lägre än för sju år sedan. Då var andelen 41,1 Det har sedan 2011 gått ner varje år, men vänder nu alltså. Bygg- och anläggning nådde sin lägsta nivå 2015/16 medan fordon- och transport hade sin lägsta andel förra året, sett över sjuårsperioden.

För transportföretagen är andelen som sökt programmen högre jämfört än året innan. Det är sex procent fler än som valt programmen i första hand. Det är också första året med en ökning sedan 2014/15 och ligger i nivå med 2011/12.

– Kompetensförsörjningen har seglat upp som en av våra medlemsföretags största och viktigaste utmaningar. Skolverkets statistik med ett ökande intresse för gymnasieskolans fordons- och transportprogram är därför mycket glädjande”, säger Mattis Dahl, vd för Transportföretagen i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094