23948sdkhjf

Särskild satsning för BK4-vägar

Trafikverkets nationella plan: 16 miljarder till vägar med nya bärighetsklassen.
Under torsdagen lämnade Trafikverket sitt förslag till nationell trafikslagsövergripande plan för transportsystemet, under perioden 2018-2029, till infrastrukturminister Tomas Eneroth. En av punkterna i planen är en satsning på BK4-vägnät, som ska möjliggöra tyngre transporter.

Förslaget omfattar en satsning på 622,5 miljarder kronor, vilket är cirka 100 miljarder kronor mer än i förra planperioden. Av dessa föreslås 333,5 miljarder gå till utveckling av transportsystemet, 164 miljarder till vägunderhåll samt 125 miljarder till järnvägsunderhåll.

Utöver det tillkommer en summa på 90 miljarder kronor, där bland annat trängselskatt och medfinansiering räknas in, vilket innebär att Trafikverket föreslår en total satsning på 712,5 miljarder kronor.

Särskild satsning för 74-tonstrafik
Järnvägsunderhåll är förslagets fokus, där den föreslagna summan motsvarar en ökning på 47 procent jämfört med tidigare planperiod. Samtidigt föreslår man en särskild satsning på BK4-vägnät för att öppna upp för tyngre lastbilstransporter, i linje med det tidigare godkännandet av den nya bärighetsklassen. BK4-vägnätet ska också vara tillgängligt året runt, enligt förslaget.

Totalt vill man lägga 16,3 miljarder kronor som bärighetsanslag: 10 miljarder för att anpassa vägar till att klara transporter med den högre belastningen; 4,8 miljarder för att tung trafik ska kunna använda en större del av vägnätet året runt; samt 1,5 miljarder för riskreducerande åtgärder.

– Vi föreslår mycket i den här planen som bidrar till att stärka det svenska näringslivet, och som bidrar till ett mer hållbart transportsystem. Inom ramen för den så kallade bärighetspotten föreslår vi nu att man påbörjar utbyggnaden för tyngre fordon i det vi kallar BK4-vägar, sa Lena Erixon, generaldirektör för Trafikverket, under onsdagens presskonferens.

70-80 procent av de viktigaste vägarna
Förslaget till den nationella planen omfattar bland annat förstärkningsåtgärder på broar och vägar, som ska både höja bärigheten och göra det enklare för tung trafik att ta sig fram på vägnätet. Framförallt ska bärighetssatsningen ske i landsbygdsregionerna, vilket ska gynna både näringslivet och tillgängligheten på landsbygden, poängterade Lena Erixon under presskonferensen.

I förslaget skriver man att de viktigaste vägarna för näringslivets tyngre transporter ska prioriteras – vilka det blir ska man komma fram till i dialog med näringslivet och berörda aktörer. Trafikverkets målsättning är att man ska öka bärigheten på 70-80 procent av de vägar som klassas som prioriterade under planperioden.

– Bärighetssatsningar och andra satsningar för näringslivet ger också en god nivå i resten av landet. Trots de här insatserna kommer vi inte fullt ut kunna bli klara med hela det lågtrafikerade nätet under planperioden. Arbetet med delar av nätet kommer att startas under senare delen av den här planperioden, sa Lena Erixon.

I samband med att Trafikverket lämnade över planen skickade man även ut den på öppen remiss fram till 30 november. Synpunkterna kommer därefter sammanställas för att fungera som underlag. Regeringen kommer att lägga fram den slutgiltiga planen under våren 2018.

Dessa typer av vägar kommer att prioriteras gällande insatser som till exempel rekonstruktion eller bro- och beläggningsunderhåll:
• högtrafikerade vägar i storstadsregionerna
• stamvägnätet (Sveriges Europavägar och vissa riksvägar) för långväga person- och godstransporter
• vägar av betydelse för dagliga resor, arbetspendling, kollektivtrafik och resor mellan regioncentrum
• övriga vägar av betydelse för näringslivets tyngre transporter.
Källa: Trafikverket


Urval av större investeringsobjekt som kommer att färdigställas under planperioden:
• Förbifart Stockholm, tillsammans med följdinvesteringar
• E22 förbi Söderköping
• E18 mellan Köping och Västjädra
• Flera etapper på E22 i Blekinge, Skåne och Kalmar län
• Delsträckor på E6 i Göteborg

Dessutom kommer man inleda arbete med Tvärförbindelse Södertörn mellan Skärholmen/Kungens kurva–Flemingsberg och Haninge i södra Stockholm.
Källa: Trafikverket
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094