23948sdkhjf

1000 högstadieelever till Load up north

I dag drar Load up north igång och Maskinentreprenörerna satsar på ungdomen.
På samma sätt som förra året kommer Load up north fyllas av nyfikna högstadieelever under mässan. Den här gången är det den norrbottniska ungdomen som ska få en inblick i yrket som maskinförare.

– Vi ser att rekryteringsbehovet till branschen är väldigt stort och väldigt viktigt. Vi ser det här som ett sätt för oss i branschen att hjälpa till med de här frågorna, säger Ramona Dolan, som är regionassistent på Maskinentreprenörerna i Skellefteå.

500 elever per dag, under mässan första två dagar, kommer med bussar till Boden Arena. De kommer att få gå en slinga, där elever från gymnasiet berättar om sina utbildningar och branschen. När slingan är genomförd ska eleverna få testa maskiner på en demoyta, där flera av mässans samarbetspartners finns till hands.

Ramona Dolan berättar att målet med insatsen är att öka kunskapen om branschen och visa att det är en karriärmöjlighet som finns.

Läs också: Skifte i ME:s förhandlingsledning

– De ska kunna prova att sitta i maskinen och göra enklare övningar under vägledning. Så de får prova på praktiskt vad det skulle innebära att att jobba i de här branscherna.

Hon menar att det är en högteknologisk bransch som kräver att det utbildas nya maskinförare som kan hjälpa till att fylla den bristen som det är på maskinförare. Och det finns ett argument som kan väga tungt i det gymnasieval som eleverna senare ska göra.

Läs också: Nästa Load up går i Boden

– Vi behöver duktiga maskinförare, för utan det kan vi inte göra de infrastruktursatsningarna som regeringen vill. Och framförallt så får man jobb i vår bransch.

Under lördagen kommer det vara möjligt för allmänheten att testa på högstadieelevernas slinga.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.094