23948sdkhjf

Klockan tickar för stora projekt

Prislappen för Tvärförbindelse Södertörn har chockhöjts och när det gäller den så kallade Östliga förbindelsen rinner tiden snart ut – Trafikverket vill avsluta planeringsarbetet om finansieringsfrågan inte är löst vid årsskiftet.

Stockholm. Trafikverket föreslår flera stora vägsatsningar i Region Stockholm under planperioden 2018-2020, framförallt vill man färdigställa och trafikstarta Förbifart Stockholm men myndigheten planerar även för flera andra stora projekt.

– Vi fortsätter vår planering för Tvärförbindelse Södertörn, med koppling till Norviks hamn, förklarade Helena Sundberg, Trafikverkets regionaldirektör för Region Stockholm, på en pressträff i samband med att Trafikverket lämnade över sitt förslag till nationell transportplan för perioden 2018-2029 .

När det gäller Tvärförbindelse Södertörn, två mil ny väg mellan Skärholmen/Kungens Kurva vid Södertörn och Haninge Centrum, visar det sig dock att projektet blir betydligt dyrare än man tidigare räknat med.

– En slutsats vi dragit i planläggningen är att vi inte kan dra hela vägen i ytläge, vissa delar måste i dras i tunnel, förklarade Helena Sundberg.

Anledningen uppges vara stora miljö- och kulturvärden som måste värnas men att bygga tunnel blir dyrare, även underhållskostnaderna ökar med en sådan lösning och enligt Helena Sundberg räknar Trafikverket nu med en stor kostnadsökning.

– Det är närmast en fördubbling och vi kommer inte att kunna inrymma fördyringen, vi kommer dock fortsätta planeringen i oförminskad takt, det är en viktig utbyggnad och vi ska tala med berörda kommuner och se om vi kan hitta alternativa finansieringslösningar och eventuellt om vi kan hitta kostnadsminskningar.

Även när det gäller den så kallade Östliga förbindelsen, som ska knyta samma Norra och Södra länken, pågår planering. Finansieringsfrågan hanteras parallellt av Sverigeförhandlingen och Trafikverket väntar med spänning på om de hittar en lösning.

–  Sverigeförhandlingen har året ut till sitt förfogande. Om förhandlingen inte hittar finansiering föreslår vi att vår planering av östlig förbindelse avslutas, förklarade Helena Sundberg.

OBS! Sedan den här texten skrevs har Sverigeförhandlingen meddelat att de lägger ner sina förhandlingar om Östlig förbindelse, läs mer här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096