23948sdkhjf

Nu öppnar bergtäkt i Göteborg

Swerock påbörjar brytningen i nya Bergtäkten på Hisingen. Området ska bli framtida ytor för containerhamnen.
Under fredagen öppnar Swerock AB sin första bergtäkt i Göteborg och redan på måndagen ska brytningen vara igång. Bergtäkten ligger i anslutning till Göteborgs containerhamn på Hisingen. Strategiskt blir det viktigt för det Peabägda företaget att ha en bergtäkt på Hisingen, där det just nu byggs mycket.

– Tittar man på marknaden och det som ska byggas i Göteborg de närmsta 10 åren med bostäder, infrastruktur och kommersiella lokaler, så är tillgången av råmaterial väldigt viktigt. Och framförallt då kvalitetssäkrat och certifierat bergmaterial och naturresurser. Det är en stor marknad framöver, säger Jörgen Johansson, som är regionchef på Swerock AB, till Entreprenad.com.

Han påpekar att placeringen minskar transportsträckorna till de områden där det i dag byggs mycket.

– Det är viktigt för marknaden i Göteborg och bra placering för oss i Peab.

På sikt kommer det att leda till nya ytor för containerhamnen, men det ligger långt fram i tiden.

– Det här är ju en etapp av berget. Vi har tillstånd i den här etappen till 2032. Sen frigörs ytor till containerhamnen. Exakt i vilket takt hamnen ska ha marken, vet jag inte, men det är för lång framtida utbyggnad av hamnen, säger Jörgen Johansson.

Provsprängningar har genomförts och tester av bergets kvalitet pågår. Enligt Jörgen Johansson visar testerna på god kvalitet. Det pågår just nu arkeologiska utgrävningar som ska vara färdiga i oktober.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094