23948sdkhjf

Borrhål längre än ett Lidingölopp

En bostadsrättsförening i Göteborg har beställt 25 bergvärmepumpar, vilket kommer leda till totalt 3,3 mil borrhål.
Nu under hösten inleds ett projekt i bostadsrättföreningen Backadalen. 25 Bergvärmepumpar med en total effekt på 2,2 megawatt ska installeras av IVT Värmepumpar. Totalt kommer det att röra sig om 3,3 mil borrhål som ska borras.

Det fungerar så att fjärrvärmen som redan finns, kompletteras med bergvärme. Under sommaren värms borrhålen upp av överskottsvärme från fjärrvärmeleverantören, som i det här fallet är Göteborg energi. Då byggs ett värmelager som sedan kan utnyttjas av bergvärmepumparna under vinterhalvåret.

– På sommaren får värmepumparna vila och endast fjärrvärmen nyttjas. Det innebär en extremt gynnsam drift för alla värme­pumpar, säger Johan Ahlgren, som är vd på Energiförbättring i Väst AB som är totalentreprenör för projekt Brf Backadalen.

Bostadsrättsföreningen omfattar nästan 1000 lägenheter i totalt 41 bostadsfastigheter. Den totala kostnaden på 48,5 miljoner kronor tror föreningens ordförande kommer att betala av sig snabbt.

– Det är ett mycket spännande och omfattande projekt som innebär en stor investering för föreningen. Men vi har en god ekonomi och betalar huvuddelen med egna medel. Med de besparingar vi gör kommer investeringen att börja betala av sig redan första året, säger Rolf Augustsson.

Borrningen påbörjas i oktober och beräknas vara helt klar i början av 2019.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078