23948sdkhjf

Veolia hårdsatsar på återvinning

Veolia går in tungt på den svenska marknaden för avfallshantering. Det sker genom förvärv av Hans Andersson Recycling och Corvaras verksamhet inom industrirengöring.

Genom förvärven får Veolia redan vid etableringen en stark ställning inom avfallshantering i Sverige. Hans Andersson Recycling med ett tiotal hel- eller delägda bolag spridda över Sverige omsatte sammantaget ungefär 1,5 miljarder kronor under det senaste räkenskapsåret och erbjuder återvinning för branscher som kontor, fastighet, industri och verkstad.

Verksamheten inom Hans Andersson Recycling Group övergår i sin helhet och bildar en egen division med nuvarande vd Sebastian Wessman som ansvarig.

– Veolia är ett av världens ledande företag inom återvinning och miljö och genom vår nya ägare stärker vi vår ställning inom avfallshantering och miljötjänster på den nordiska marknaden, säger Sebastian Wessman.

Corvaras verksamhet inom industrirengöring utgår från 15 olika orter över hela Sverige och redovisade en omsättning kring 475 miljoner kronor under 2016. Övertagandet innebär att Veolia övertar kundavtal, medarbetare, lokaler och maskiner som tillhör affärsområdet Industriservice.

– Förvärven utgör en väsentlig utveckling av Veolias närvaro i Norden. Vi går inte bara in på en ny marknad i Sverige, utan lägger också till kompletterande tjänster och expertis. Den nordiska verksamheten blir mer komplett och i linje med koncernens globala erbjudande och mission att bidra till en cirkulär ekonomi. Samtidigt får Hans Andersson Recyclings och Corvaras kunder tillgång till och kan dra nytta av Veolias tjänster, säger Veolia Nordens koncernchef Håkon Vist.

Industrirengöring är sedan länge en viktig del av Veoliakoncernens tjänsteutbud i andra delar av världen, men har saknats i den nordiska verksamheten. Inte minst har tjänsten efterfrågats i Sverige och bedömningen är att Corvaras verksamhet inom industrirengöring ger ett värdefullt tillskott av kompetens som vidgar tjänsteområdet inom en attraktiv delsektor. Stärkt marknadsposition och ökade möjligheter till tillväxt inom bland annat segment som industri, energi- och vattenanläggningar är starka skäl till förvärvet.

Parallellt pågår en renodling av verksamheten, vilket innebär att koncernens svenska fastighetsförvaltningsbolag Veolia FM, som förra året omsatte 952 miljoner kronor, säljs till Lassila & Tikanoja.

– Facility Management är inte kärnverksamhet för Veolia. Som en del i den bredare omvandlingen av den nordiska verksamheten ansåg vi därför att det är rätt tid att hitta en ny ägare till Veolia FM som kan utveckla verksamheten vidare, säger Håkon Vist.

Även Corvara har ambitionen att renodla verksamheten.

– Vi har gjort en strategisk genomlysning av verksamheten och kommit fram till att ett renodlat fokus på riv- och skadeservice är bästa vägen framåt för oss, samtidigt som vi ser att affärsområdet industriservice kan utvecklas på ett bättre sätt i Veolias regi, säger Fredrik Eliasson, koncernchef för Corvara Industri- och Skadeservice.

– Det känns bra att låta Corvara Industriservice utvecklas vidare som en del av Veolia, eftersom affärsområdet passar mycket bra in i Veolias verksamhet. Affären innebär att Veolias befintliga kunder får tillgång till Corvaras expertis inom industrirengöring. Corvaras kunder ges samtidigt möjligheten att dra nytta av Veolias kompetens inom energi, vattenbehandling och förädling av restprodukter, säger Fredrik Eliasson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078