23948sdkhjf

Nåiden spränger vid skola i Sundsvall

Luleåbaserade Nåiden bygg AB gör en satsning på Västernorrland, där deras första stora projekt är Skönsmons skola i Sundsvall.
500 kubikmeter berg kommer att behöva sprängas bort vid utbyggnaden av Skönsmons skola i Sundsvall som startade i juni. I samband med det inledande grävarbeten har det påträffats berg i schaktområdet. Det måste tas bort innan anläggningsarbetet kan fortsätta som planerat. En oförutsedd händelse som Nåidens platschef Anders Nordvall menar var svår att förutse.

– Man kan inte riktigt veta allting. Det är inget man ska tillskriva någon annan. Ibland är det så att man kanske har borrat precis bredvid, och man tror att det inte är något berg, men sen dyker det upp, säger Anders Nordvall.

Sprängningarna kommer att genomföras med så kallad försiktig sprängning eftersom det är så nära till skolbyggnader och bostadsbebyggelse. Inledningsvis skjuts projektet med tiden det tar att spränga. Anders Nordvall gör den enkla beskrivningen att om man tappar en månad på sprängning så försenas övrigt arbete med motsvarande tid. Han kan i nuläget inte spekulera om det kommer att kunna jobbas fram till projektets slut hösten 2020.

Det ska byggas ett nytt skolhus och en ny idrottshall och tre byggnader ska rivas. Under hösten fortsätter arbetet med grundläggningsarbeten, ledningsschakt och renovering av den befintliga matsalen. Bygget i sig är inte något speciellt

– Det kan vara speciella funktioner som behövs i en skola, exempelvis larmsystem. I en lägenhet är det ju bara innehavaren som är i lägenheten, men i en skola ska ju alla ha tillgänglighet. Men själva byggandet är inte så stor skillnad, säger Anders Nordvall.

Växer söderut
Just nu pågår en sorts etableringsfas i Sundsvall för Nåiden bygg. De har haft tidigare gjort ett mindre bygge av ett gruppboende i staden, men skolan är det första lite större jobbet. Anders Nordvall är i nuläget platschef för bygget av skolan, men i framtiden ska han snarare fungera i en projektledarroll.

– På sikt tänker vi att vi ska ha en viss verksamhet i Sundsvall. Vi får inte vara så känsliga för förändringar. Man bygger ju oftast i olika områden, Ibland är man i Sundsvall och ibland i Umeå eller Luleå. Man får vara lite mobila. På sikt ska jag ju inte sitta här nere, vi vill ju ha personal här som kan driva och föra oss framåt.

Ett sätt att lösa de stora avstånden i deras om område är att ha mobilitet. Företaget utgår från Luleå och när de verkar i andra städer försöker de jobba med lokala företag, vilket gör det möjligt att vara stationära men ändå mobila.

– Det blir svårt att flytta efter hur byggbranschen varierar i hela Sverige, utan det blir till slut att man har en fast punkt. Ibland är projektet då hemma och ibland borta. Men visst är det nog lättare att hemma är i Stockholm, där byggmarknaden är lite större där, säger Anders Nordvall.

Artikeln publicerades först i en annan version och har sedan dess uppdaterats med mer information.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078