23948sdkhjf

Tidigare Volvoägt företag ersätter Volvomaskiner i Ryssland

När Volvos ryska återförsäljare Ferronordic behövde en ersättare till Volvos numera SDLG-märkta grävlastare hittades lösningen hos ett tidigare Volvoägt företag – franska Mecalac.

När Volvo hösten 2014 presenterade sina planer på att flytta tillverkningen av väghyvlar och grävlastare till koncernens kinesiska bolag SDLG kom omedelbart en reaktion från företagets ryska återförsäljare Ferronordic Machines. Anledningen var att de båda maskintyperna vägde tungt i produktportföljen med tillsammans ungefär 18 procent av nyförsäljningen.

Nu har Ferronordic hittat ett alternativ till grävlastarna och tecknat ett avtal med franska Mecalac, ett företag som ingick i Volvokoncernen under andra halvan av 1990-talet.

Mecalac följde med i Volvos köp av Pel-Job 1995, men passade aldrig riktigt in i Volvos volymstrategi och de tidigare ägarna erbjöds därför att köpa tillbaka verksamheten strax före millennieskiftet.

Sedan dess har Mecalac vuxit både organiskt och via förvärv, bland annat av Ahlmann och senast i slutet av 2016 av den produktion av mindre maskiner som grävlastare, vältar och dumprar som Terex bedrev i Coventry. Och just grävlastarna passar Ferronordics behov som hand i handske, vilket fört med sig uppdraget som officiell distributör för Mecalacs grävlastare i Ryssland.

– Sedan beskedet att tillverkningen av Volvo-grävlastare skulle upphöra har vi utvärderat alternativa leverantörer av grävlastare. Mecalac erbjuder det absolut bästa alternativet med produkter som är lika kvalitativa och konkurrenskraftiga som de vi erbjudit tidigare. Framöver kommer vi även att kunna erbjuda grävlastare med fram- och bakhjul av samma storlek, vilket ger oss tillgång till en dubbelt så stor marknad som tidigare, säger Ferronordics vd och koncernchef Lars Corneliusson.

Gregg Horne, vd för Mecalac Construction Equipment, har stora förhoppningar om att det nya samarbetet ska generera en kraftigt ökad marknad.

– När den globala byggmarknaden nu är redo att växa ytterligare är det avgörande för oss att stärka vår täckning på strategiska marknader. Ferronordic har en stark nationell kundbas och vi ser fram emot att arbeta nära tillsammans för att driva denna tillväxt, säger han.

Och han har fog för sin optimism. Ferronordic startades så sent som 2010, men har expanderat snabbt och sysselsätter i dag mer än 800 medarbetare spridda över ungefär 75 anläggningar runt om i Ryssland. Produktprogrammet är brett, i första hand genom utbudet av Volvo-maskiner, dessutom kryddat med bland annat Volvo-ägda Terex Trucks, polska Dressta (ägt av Liugong) och den svenska skogsmaskinstillverkaren Rottne.

Processen att byta ut varumärket Terex mot Mecalac är ännu inte avslutad och tanken är att Ferronordic ska lansera de nya produkterna med det nya varumärket. Bedömningen är att försäljningen ska kunna komma igång före årsskiftet.

Mecalacs ursprungliga multimaskiner har genom åren haft svårt att få ett rejält fäste i Sverige. Produktutbudet har dock breddats med mer konventionella modeller genom egen utveckling och förvärv. Företagsledningen hoppas därför att kunna hitta en representant även i Sverige, något som saknats de senaste åren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062