23948sdkhjf

Större skopor med svetsrobot

På bara några år har produktionen i det närmaste fördubblats i Götene Ufos fabrik. För att möta en kraftigt ökad efterfrågan kompletteras verksamheten med en svetsrobot som ska klara större skopor upp till tre ton.

Det som i dag är Götene Ufo har växt kraftigt sedan Sven Lans tog över som vd vid årsskiftet 2013-2014. Drygt ett år senare förvärvades Umeå Försäljnings AB. 2016 kompletterades produktutbudet med Nordic-skoporna och i våras hamnade även Eslövsskopan i företagets trygga famn.

– De senaste åren har Götene Ufo tagit stora marknadsandelar och på bara några år har tillverkningen nästan fördubblats i Götene. Stora investeringar i maskiner och nyanställningar har gjorts för att hinna med att växa i den höga takten, säger Sven Lans.

Även 2017 har börjat bra och som en direkt följd av en orderingång som beskrivs som rekordhög fortsätter investeringarna i fabriken för att möta den ökande efterfrågan. Närmast väntar leverans av en stor svetsrobot som ska göra det möjligt att automatisera svetsningen även av de större skoptyperna upp till tre ton.

– Vi har stor efterfrågan på våra produkter, och ser att effektiviteten från en robot ger bra utväxling när vi nu ökar vår försäljningstakt, säger Sven Lans.

– Vi kommer att utnyttja offline-programmering och har som mål att köra våra robotar i två fulla skift med minimala störningar från programmering och inkörning. Vi har också integrerat ett mätsystem som gör att vi ska veta exakt hur effektiviteten ser ut från våra robotar. Det ska generera mätetal som vi sedan styr mot när vi utvecklar vår produktion mot högre och högre effektivitet.

Fördelen med offline-programmering är att tekniken gör det möjligt att i datormiljö ta fram nya program eller ändra och justera program för tidigare svetsade skopor, detta till stor del samtidigt som roboten arbetar på andra objekt.

Den nya verkstadsmaskinen hämtas från Lidköpingsföretaget IGM Nordic som därmed får leverera sin andra svetsrobot till det snabbt växande Götene-företaget.

Svetsrobotcellen är, enligt leverantören, optimerad för skopor med godsvikt mellan ett och tre ton och utformad för svetsning i bästa läge, något som ska säkerställa att såväl svetshastighet som svetskvalitet är hög. Dessutom utlovas hög effektivitet tack vare obemannad körning och långa cykeltider, trots stora variationer i produktfloran.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11