23948sdkhjf

Satsning på Skellefteå hamn

Muddringen av Kallholmsfjärden blir starten för vad som kan innebära investeringar på uppåt en halv miljard kronor.
Mark- och miljödomstolen har givit klartecken om att hamnen i Skellefteå kan börja muddras. Det är Kallholmsfjärden som ska muddras för att skapa en djupare infart till hamnen, det skriver Skellefteå kommun i ett pressmeddelande.

Muddringen är det första steget av en hamnexpansion. Massorna och järnsand från Rönnskär ska sedan användas för att fylla upp norra delarna av hamnen för att kunna utöka hamnområdet.

Nästa steg blir att bygga en ny kaj på den plats där massorna ska placeras. Totalt beräknar Skellefteå kommun att det kommer krävas investeringar runt en halv miljard kronor kan fram till 2030. För Lars Widelund, som är hamnchef på Skellefteå hamn, är det här en nödvändig satsning, och han menar att behovet finns där redan nu, men att det framförallt behövs på längre sikt.

– Det är ett sätt för hamnen att ge det lokala näringslivet rätt förutsättningar. I dagsläget skulle vi kunna tredubbla godsomsättningen utan att behöva göra några större omställningar, men detta är en satsning för att överleva på lång sikt och bli mer konkurrenskraftiga, säger Lars Widelund i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11