23948sdkhjf

Fler pendeltågsavgångar i Stockholm

En 20 procentig volymökning av pendeltågstrafiken har godkänts, men Citybanans kapacitet sätter begränsningar.
Under fredagen meddelade Trafikverket sitt slutgiltiga besked om tåglägen för den svenska tågtrafiken för 2018. I beskedet står det klart att en 20 procentig ökning av trafiken kan genomföras får godkänt för genomförande.

Det kommer även innebära förlängd högtrafik, införande av snabbpendeltåg på fler linjer och delvis nya sträckningar.

Enligt trafikförvaltningens trafikdirektör Fredrik Cavalli-Björkman innebär den nya planen att spårsystemet kommer att utnyttjas maximalt. Begränsningarna kommer från den nybyggda Citybanan som bara kommer att kunna ta 16 tåg per timme i varje riktning.

– Kunde vi köra tätare trafik så skulle vi naturligtvis göra det. I februari provkörde vi Citybanan och insåg då att vi inte borde ansöka om så många tåg genom Citybanan som först angavs i järnvägsnätsbeskrivningen. Infrastrukturen visade sig ha begränsningar, säger Fredrik Cavalli-Björkman.

Anledningen att begränsningen satts till 16 tåg menar Fredrik Cavalli Björkman beror på att om trycket skulle bli högre, skulle riskerna för förseningar öka. Istället satsar man på ett antal som Citybanan ska klara av att hantera.

– Nu får vi under 2018 ett robust system som är mindre störningskänsligt, men självklart ska vi tillsammans med Trafikverket arbeta för att utveckla trafiken för kommande år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063