23948sdkhjf

Christer Gardell vill dela upp Volvo

Christer Gardell, partner i Volvos storägare, anser att Volvo CE och Volvo Penta bör brytas ut ur Volvokoncernen och bilda egna börsbolag.
Christer Gardell, som är partner i Volvos största kapitalägare Cevian Capital, vill se att företagen delar på sig. Det avslöjade Dagens industri under söndagen.

Trots att Volvo CE går bra har det enligt Gardell liten påverkan på Volvoaktiens prestation på börsen. Han vill se en ännu starkare satsning på lastbilarna och menar då att det inte är optimalt att ha Volvo CE och Volvo Penta i samma bolag.

Han förespråkar en renodling av lasbilsverksamheten, för att den ska kunna nå sin fulla potential och lyckas med den satsning på Kina som företaget nu gör.

Till Dagens industri förklarade han att de två mindre Volvo-bolagen därmed skulle få möjlighet att stå på egna ben, och att de skulle må bra av att inte stå i skuggan av lastbilstillverkningen. Att det går bra för Volvo CE, är enligt Gardell ett argument för uppdelning.

– En uppdelning bör ske nästa år. Jag menar att argumenten för renodling är starkare än någonsin – inte minst för att Volvo fått ordning på sidoverksamheterna i nuvarande struktur, uttalade han sig till Dagens industri.

Om uppdelningen blir av kommer alltså Volvo fortsätta med lastbilar, bussar och deras finansverksamhet, medan två nya börsbolag skulle komma in på Stockholmsbörsen. Och Christer Gardell tror att Volvo CE, med sin höga lönsamhet, skulle kunna värderas till runt 100 miljarder kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094