23948sdkhjf

Tiltrotator grunden för Årets Grundare

Kundfokus, engagemang och känsla för hemorten ger ny utmärkelse till Stig Engström.

Sverige behöver fler företag som Engcon. Det menar Niclas Carlsson, grundare av entreprenörsnätverket Founders Alliance som utsett det jämtländska företagets upphovsman Stig Engström till Årets Grundare Sverige 2017.

– Det var jätteroligt att jag vann! Det ger en kick och är en bekräftelse på att jag gör något bra och att hårt arbete lönar sig. Att som norrländsk entreprenör bli uppmärksammad så här är extra roligt, säger Stig Engström.

15 september 1985 förändrades livet för Stig Engström. Han hade just börjat jobba som konstruktör på Umeå-företaget Noreco och kom då för första gången i kontakt med prototypen till något som skulle utvecklas till tiltrotatorn, ett redskap som helt förändrat vardagen för grävmaskinsförare – och för Stig Engström.

1990 startade han Engcon Construction tillsammans med sin bror Ulf för att satsa helhjärtat på utveckling och produktion av tiltrotatorn. Sedan dess har verksamheten breddats till en hel produktserie där inte minst säkerhet och användarvänlighet står i centrum. Parallellt har redskapsserien byggts på med bland annat skopor och utrustning för snöröjning.

Det som började med produktion i liten skala hemma i garaget i Lidsjöberg, cirka 70 kilometer från Strömsund, har med åren vuxit till en bolagsgrupp med säljbolag i Finland, Danmark, England, Tyskland, Frankrike, Nederländerna och USA samt ett produktionsbolag i Polen. Totalt omsattes 2016 cirka 870 miljoner kronor med ungefär 200 anställda.

Nu har resan passerat ytterligare en milstolpe i och med att Stig Engström tilldelats utmärkelsen Årets Grundare som utses av entreprenörsnätverket Founders Alliance och deras 600 medlemmar och partners.

– Alla de nominerade bygger fantastiska bolag, och det är väldigt roligt att få lyfta fram ett norrländskt företag och dess grundare, som arbetar uthålligt med att bygga en verksamhet som stadigt växer och utvecklas. Att Stig dessutom gör en stor samhällsinsats genom sitt engagemang på hemorten går helt i linje med Founders Alliance entreprenörsvärderingar. Sverige behöver fler företag som Engcon, säger nätverkets grundare Niclas Carlsson.

Lika imponerad är juryn som motiverar valet så här: ”Med stabilitet, uthållighet och blick för nya möjligheter har denne entreprenör byggt upp sitt företag från grunden. Ett tydligt kundfokus, och grundarens totala engagemang, har skapat ett företag med god lönsamhet, långsiktighet och tydliga framtidsplaner. Genom ett stort engagemang på hemorten har vinnaren skapat nya arbetstillfällen och bidragit till samhällsnyttan genom att jobba för mångfald och integration, och därigenom hålla orten levande.”

För att kvalificera sig för utmärkelsen Årets Grundare krävs att bolaget är grundat i Sverige, har en nettoomsättning på minst 100 miljoner kronor, ett årsresultat på minst tio mljoner kronor och minst tio anställda.

Juryn fattar sitt beslut utifrån i huvudsak tre kriterier:
Historisk prestation – omsättning och lönsamhet.
Framtidspotential – ägarandel, hur länge och stort entreprenören kan och vill bygga bolaget, utlandsetablering.
Samhällsnytta – sysselsättning, skatt och samhällsengagemang.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078