23948sdkhjf

Sveriges ingenjörer tveksamma till Volvodelning

Fackförbundet säger till ekot att man riskerar att förlora viktiga synergier.
Efter att finansmannen och storägaren i Volvo under helgen gick ut med sina åsikter om att Volvo bör delas upp i tre egna börsbolag har nu fackförbundet Sveriges ingenjörer uttalat sig. De är tveksamma till att företagen skulle må bättre av att separeras. Till Ekot uttrycker Peter Månsson, som är facklig företrädare för Sveriges Ingenjör på AB Volvo, skepsis mot förslaget.

– Det som vi känner är att vi har mycket syneriger idag med gemensamma plattformar och it-lösningar, vi tror tvärtom att man behöver ha ännu öppnare dörrar mellan bolagen i Volvo AB. Och vi ser en risk att alla ska göra samma sak, något som blir ännu dyrare, säger Peter Månsson.

Det är olika åsikter från flera håll som uttalar sig till Ekot. Den sjätte största ägaren sett till antalet röster, AMF tycker som Christer Gardell att en uppdelning i nya börsbolag är bra för börsvärdena. De menar som Gardell kunna vara det företag som syns leder till mer finansiering.

Däremot påpekar Christian Berggren, som är professor i industriell organisation på Linköpings universitet, att det skulle kunna leda till betydande kostnadsökningar. Han tar exemplet med motorer och avgassystem som är dyra att utveckla på egen hand, något som i dag görs gemensamt.

Den största ägaren i Volvo, Industrivärden har inte velat kommentera med hänvisning att man aldrig kommenterar andras utspel i media.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078